1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 3 º

Extern

Germania, Franţa şi Polonia îşi propun să strângă legăturile pentru o UE 'mai flexibilă' după Brexit

Miniştrii de externe ai Germaniei, Franţei şi Poloniei s-au pronunţat duminică, la Weimar, în favoarea unei apropieri între ţările lor, având drept obiectiv o Uniunea Europeană mai flexibilă şi mai eficientă, după decizia Marii Britanii de a ieşi din blocul comunitar, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

28 aug, 2016 | Agerpres

Reuniţi cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la crearea 'Triunghiului de la Weimar', un format diplomatic regional al celor trei state, miniştrii au afirmat, într-o declaraţie comună, că vor 'să răspundă provocărilor fără precedent în Europa (...), să intensifice cooperarea şi să îi dea un nou impuls'.

Germanul Frank-Walter Steinmeier, francezul Jean-Marc Ayrault şi polonezul Witold Waszczykowski se angajează să 'consolideze fundamentele integrării europene', vizând 'o UE mai flexibilă, care să reflecte ambiţiile divergente ale statelor membre în ce priveşte o integrare sporită'.

Pronunţându-se pentru 'o întărire a politicilor externă şi de securitate' ale UE, cei trei miniştri de externe propun ca şefii de stat sau de guvern din Uniune să se reunească o dată pe an pentru un 'Consiliu de securitate european'.

În opinia lor, este vorba despre a arăta că Uniunea Europeană este mai aptă decât statele membre să răspundă provocărilor de securitate, crizei migraţiei şi, în plan economic, creşterii competitivităţii şi creării de locuri de muncă.

'Suntem conştienţi că nu există răspunsuri simple la aceste provocări, dar suntem hotărâţi să le înfruntăm împreună, într-un spirit de încredere reciprocă reînnoită', susţin miniştrii în declaraţia comună.

Potrivit agenţiei Reuters, care îl citează pe şeful diplomaţiei de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, cei trei oficiali au mai convenit asupra intensificării eforturilor internaţionale privind încetarea conflictului din estul Ucrainei, estimând ca insuficiente progresele în punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk. 'Trebuie să acţionăm pentru o dezescaladare a situaţiei', a declarat Steinmeier.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO