1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Germania: Încrederea în economie a crescut în mod surprinzător în luna martie

Încrederea companiilor germane în economie a crescut în martie, pentru prima dată în ultimele şapte luni, o creştere neaşteptată care oferă o rază de speranţă pentru prima economie europeană, transmite Bloomberg.

25 mar, 2019 | Agerpres

Luni, Institutul de cercetare economică Ifo din Munchen a anunţat că încrederea companiilor germane în economie a urcat în luna martie până la 99,6 puncte, de la 98,7 puncte în luna februarie, această ultimă cifră fiind revizuită în sus de la valoare de 98,5 puncte anunţată iniţial. Cifra anunţată de Ifo depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o valoare de 99,5 puncte.

"Economia germană dă dovadă de rezistenţă", a declarat preşedintele institutului Ifo, Clemens Fuest. Companiile germane "par a fi mai satisfăcute de situaţia actuală a business-ului şi cu siguranţă sunt mai optimiste cu privire la condiţiile din umătoarele şase luni", a adăugat Clemens Fuest.

Datele peste aşteptări cu privire la evoluţia indicelui Ifo au dus la creşterea monedei euro şi a randamentului pentru obligaţiunile europene, cele pentru titlurile de stat germane revenind în teritoriul pozitiv, în timp ce bursele europene şi-au redus pierderile.

"Indicele Ifo a trimis un semnal de uşurare pentru economia Germană. Fundamentele interne solide, dobânzile reduse şi un euro slab, sunt factori în favoarea unei relansări, în principal pe seama investiţiilor, consumului şi a unei reduceri a factorilor de risc global", a declarat Carsten Brzeski, economist şef la ING.

Riscurile externe precum Brexitul, încetinirea economiei chineze şi tensiunile comerciale globale au afectat în ultimele luni încrederea şefilor de companii din Germania. Prima economie europeană a evitat la limită intrarea în recesiune în ultimul trimestru al anului trecut, când PIB a înregistrat o creştere zero după un declin de 0,2% în trimestrul al treilea.

Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 9.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile şefilor de companii faţă de condiţiile economice actuale din Germania, cât şi aşteptările lor pentru următoarele şase luni.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO