Germania – Încrederea în rândul exportatorilor a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv (Ifo)

Încrederea în rândul exportatorilor germani a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, preţul ridicat al gazelor şi mediul economic global slăbit afectând perspectivele, arată rezultatele studiului publicat vineri de Institutul economic Ifo, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 26 aug. 2022, 12:20
Germania - Încrederea în rândul exportatorilor a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv (Ifo)

Indicele Ifo privind aşteptările exportatorilor a scăzut la minus 2,7 puncte în august, de la minus 0,4 puncte în iulie, scrie Agerpres.

În timp ce companiile din industrie se aşteaptă la un declin al exporturilor, producătorii auto şi furnizorii lor speră să înregistreze creşteri. De asemenea, firmele din industria îmbrăcămintei şi producătorii de echipamente de prelucrare a datelor estimează majorarea vânzărilor pe plan internaţional.

Economistul Ifo Klaus Wohlrabe a declarat pentru Reuters că numărul companiilor care se plâng de blocaje s-a situat la 62% în august, cel mai redus nivel din ultimul an.

În iunie, valoarea exporturilor Germaniei a urcat cu 4,5%, ajungând la un nivel record, deşi economiştii avertizează că avansul este cauzat probabil de creşterea preţurilor.

Exportatorii germani se confruntă cu o reducere a marjei de profit şi suportă anul acesta costuri suplimentare de 70 de miliarde de euro (69 miliarde de dolari), din cauza creşterii preţurilor de producţie şi de import, se arată într-un raport al Camerei de comerţ şi industrie din Germania (DIHK).

Conform DIHK, companiile germane au majorat preţurile bunurilor lor exportate cu 14,7% în primul semestru din 2022, dar preţurile de producţie şi de import au crescut de două ori mai repede.

„Povara rezultată asupra comerţului exterior al Germaniei se ridică la 70 de miliarde de euro doar în primele şase luni ale anului”, a afirmat Volker Treier, director în cadrul DIHK, pentru Reuters.

„Comerţul exterior al Germaniei se confruntă cu o reducere semnificativă a marjei de profit, iar tendinţa va continua şi în următoarele luni”, companiile transferând doar o parte din costurile mai ridicate asupra clienţilor externi, a explicat Treier.

În pofida războiului din Ucraina, a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a restricţiilor din China, exporturile Germaniei au urcat cu 13% în primul semestru din 2022. Dar, conform calculelor DIHK, ajustate în funcţie de inflaţie, valorile reale sunt negative: exporturile au scăzut cu 1,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Londra și Bruxelles-ul au semnat un parteneriat stratetig nou, la cinci ani după Brexit
Londra și Bruxelles-ul au semnat un parteneriat stratetig nou, la cinci ani după Brexit
Regatul Unit şi Uniunea Europeană au semnat luni un parteneriat strategic nou pentru a consolida relaţiile dintre ele, în special în domeniul apărării, cu ocazia unui summit inedit......
O nouă promoție de la Wizz Air cu ocazia aniversării. Compania oferă reduceri de până la 21% la toate zborurile
O nouă promoție de la Wizz Air cu ocazia aniversării. Compania oferă reduceri de până la 21% la toate zborurile
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că, după răspunsul pozitiv al clienților la promoția sa aniversară de 21 de ...
E.ON încheie cu succes o nouă linie de credit sindicalizat în valoare de 4,7 miliarde de euro
E.ON încheie cu succes o nouă linie de credit sindicalizat în valoare de 4,7 miliarde de euro
Grupul german E.ON anunță că a încheiat cu succes o nouă linie de credit sindicalizat în valoare de 4,7 miliarde de ...
Comisia Europeană vrea să propună statelor G7 reducerea plafonului maxim de vânzare a petrolului rusesc la 50 de dolari barilul
Comisia Europeană vrea să propună statelor G7 reducerea plafonului maxim de vânzare a petrolului rusesc la 50 de dolari ...
Uniunea Europeană va propune săptămâna aceasta miniştrilor de Finanţe din grupul statelor puternic industrializate ...