Germania – Încrederea în rândul exportatorilor a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv (Ifo)

Încrederea în rândul exportatorilor germani a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, preţul ridicat al gazelor şi mediul economic global slăbit afectând perspectivele, arată rezultatele studiului publicat vineri de Institutul economic Ifo, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 26 aug. 2022, 12:20
Germania - Încrederea în rândul exportatorilor a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv (Ifo)

Indicele Ifo privind aşteptările exportatorilor a scăzut la minus 2,7 puncte în august, de la minus 0,4 puncte în iulie, scrie Agerpres.

În timp ce companiile din industrie se aşteaptă la un declin al exporturilor, producătorii auto şi furnizorii lor speră să înregistreze creşteri. De asemenea, firmele din industria îmbrăcămintei şi producătorii de echipamente de prelucrare a datelor estimează majorarea vânzărilor pe plan internaţional.

Economistul Ifo Klaus Wohlrabe a declarat pentru Reuters că numărul companiilor care se plâng de blocaje s-a situat la 62% în august, cel mai redus nivel din ultimul an.

În iunie, valoarea exporturilor Germaniei a urcat cu 4,5%, ajungând la un nivel record, deşi economiştii avertizează că avansul este cauzat probabil de creşterea preţurilor.

Exportatorii germani se confruntă cu o reducere a marjei de profit şi suportă anul acesta costuri suplimentare de 70 de miliarde de euro (69 miliarde de dolari), din cauza creşterii preţurilor de producţie şi de import, se arată într-un raport al Camerei de comerţ şi industrie din Germania (DIHK).

Conform DIHK, companiile germane au majorat preţurile bunurilor lor exportate cu 14,7% în primul semestru din 2022, dar preţurile de producţie şi de import au crescut de două ori mai repede.

„Povara rezultată asupra comerţului exterior al Germaniei se ridică la 70 de miliarde de euro doar în primele şase luni ale anului”, a afirmat Volker Treier, director în cadrul DIHK, pentru Reuters.

„Comerţul exterior al Germaniei se confruntă cu o reducere semnificativă a marjei de profit, iar tendinţa va continua şi în următoarele luni”, companiile transferând doar o parte din costurile mai ridicate asupra clienţilor externi, a explicat Treier.

În pofida războiului din Ucraina, a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a restricţiilor din China, exporturile Germaniei au urcat cu 13% în primul semestru din 2022. Dar, conform calculelor DIHK, ajustate în funcţie de inflaţie, valorile reale sunt negative: exporturile au scăzut cu 1,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...