Act de putere mondială a Germaniei: Îşi deschide graniţele zecilor de mii de refugiaţi, dar nu-şi schimbă ţintelele bugetare

Cancelarul german, Angela Merkel, menţine obiectivul privind un buget echilibrat, în pofida costurilor legate de primirea unui număr record de solicitanţi de azil, potrivit mesajului său video săptămânal, relatează AFP, citată de Agerpres. Totodată, circa 10.000 de refugiaţi sunt aşteptaţi să ajungă în Bavaria în acest weekend şi de zeci de ori mai mulţi se vor îndrepta periodic atraşi spre acelaşi miraj german.
Economica.net - sâm, 05 sept. 2015, 16:21
Act de putere mondială a Germaniei: Îşi deschide graniţele zecilor de mii de refugiaţi, dar nu-şi schimbă ţintelele bugetare

Germania ţine să demonstreze că nu este o mare putere economica dar şi una politică, capabilă să facă faţă de una singură singură unei situaţii de criză umanitară de proporţii intercontinentale.

După ce nci un rezultat nu a urmat negocierilor dintre guvernele UE privind repartizarea refugiaţilor care vin atât din Africa de Nord cât şi din Siria şi Asia Mică,  Germania a deschis graniţelor miilor de refugiaţi care traversează Austria. Totodată, guvernul german crede că îşi va menţine obiectivele bugetare.

”Trebuie să reconsiderăm neîncetat priorităţile”, dar ”nu putem să ne limităm la a spune: cum ne revine o sarcină dificilă, echilibrul bugetar sau problema datoriei nu mai au importanţă”, a declarat Angela Merkel.

”Ce cheltuim acum mai mult, în raport cu încasările noastre, reprezintă bani luaţi de la viitoarele generaţii”, a insistat cancelarul, într-o ţară unde disciplina bugetară şi demografia merg împreună în discursuri.

Calificând drept ”o datorie naţională” găzduirea şi integrarea refugiaţilor, cancelarul a estimat că ”fiecare nivel – landuri, localităţi, stat federal – trebuie să aibă partea sa justă”.

Cancelarul german, care a promis lunea trecută că statul federal va face ”mai mult” pentru a ajuta colectivităţile locale, n-a oferit nici o cifră pe această temă, care urmează să fie tranşată mai târziu, pe 24 septembrie, în cadrul unei reuniuni între guvern şi landuri.

”Vreau să le dau localităţilor net o mai mare marjă de manevră pentru a înfiinţa rapid structuri de primire a solicitanţilor de azil”, a promis sâmbătă ministrul mediului Barbara Hendricks (SPD).

Germania se aşteaptă să înregistreze 800.000 de cereri de azil în acest an, respectiv de patru ori mai mult decât anul trecut, şi prevede menţinerea, cel puţin până în 2019, a echilibrului conturilor statului federal atins anul trecut, pentru prima dată din 1969.

Peste patru milioane de refugiaţi au fiost dislocaţi din Siria în alte ţări, în urma conflictului care a erupt după 2011 împotriva președintelui Bashar al-Assad, potrivit Agenției pentru Refugiați a Națiunilor Unite, citată de Bloomberg.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – date INS
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – ...
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit Buletinului statistic de preţuri al Institutului Naţionale de Statistică,......
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Marea Britanie a demarat, marţi, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, ...
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste ...
ONRC: Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primul trimestru al acestui an
ONRC: Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primul trimestru al acestui an
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primul trimestru ...