Germania majorează cu cinci miliarde de euro sumele alocate investiţiilor

Guvernul german, care a raportat pentru anul trecut primul excedent bugetar din 1969, a anunţat marţi că va majora investiţiile cu aproximativ cinci miliarde de euro în următorii trei ani, pe lângă cele zece miliarde de euro anunţate deja, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 03 mart. 2015, 13:07
Germania majorează cu cinci miliarde de euro sumele alocate investiţiilor

Deja partenerii din UE şi SUA critică politica economică a Germaniei şi cer Berlinului să adopte măsuri pentru a stimula cererea pe plan intern. În schimb, oficialii de la Berlin susţin că avansul economiei ţării reflectă competitivitatea companiilor germane în diferite sectoare şi nu poate fi ghidat de Guvern.

În acest context, Ministerul de Finanţe a anunţat marţi că va acorda comunităţilor locale aproximativ 3,5 miliarde de euro în următorii trei ani dintr-un nou fond de ‘active speciale’, alături de fonduri de 1,5 miliarde de euro în 2017.

‘În total, Guvernul va pune la dispoziţia municipalităţilor aproximativ cinci miliarde de euro în următorii ani şi aceasta subliniază angajamentul nostru către oraşele ţării’, se arată în anunţul Ministerului de Finanţe.

În noiembrie, ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble a prezentat un plan ce prevede alocarea a încă zece miliarde de euro pentru investiţii publice, o sumă care la acel moment a fost considerată insuficientă. Un grup de primari germani afirmau în noiembrie că sunt necesari 118 miliarde de euro pentru investiţii în autostrăzi şi clădiri.

Marţi, Guvernul a prezentat detaliile planului de investiţii de zece miliarde de euro. Astfel, şapte miliarde de euro sunt alocaţi transporturilor, expansiunii Internetului, eficienţei energetice, luptei împotriva schimbărilor climatice şi dezvoltării urbane.

Germania şi-a restabilit poziţia de principală putere economică a Europei în ultimul trimestru din 2014, pe fondul majorării cheltuielilor interne şi a comerţului.

În perioada octombrie-decembrie 2014, PIB-ul Germaniei a înregistrat o creştere de 0,7%, comparativ cu un avans de 0,1% în precedentele trei luni, a anunţat marţi Oficiul Federal de Statistică (Destatis), confirmând datele preliminare din 13 februarie. Consumul privat a urcat cu 0,8%, investiţiile de capital cu 1,2% iar exporturile cu 1,3%.

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis).

Numărul angajaţilor a depăşit anul trecut de 43 milioane, cel mai ridicat nivel de după Reunificare, în 1990.

În 2014, Germania a înregistrat un excedent bugetar de 0,6% din PIB-ul de 2.904 miliarde de euro, a anunţat Destatis. Pentru prima dată după Reunificare, bugetele combinate ale Guvernului, statelor regionale, autorităţilor municipale şi sistemului de asistenţă socială au înregistrat anul trecut un excedent de 18 miliarde de euro. Astfel, în 2014 veniturile s-au ridicat la 1.294 miliarde de euro iar cheltuielile la 1.276 miliarde de euro.

În 2013, Berlinul a înregistrat un buget echilibrat.

Începând din 2011, Germania deţine titlul de ţara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume. Pe viitor, creşterea rapidă a salariilor din ultimii ani şi majorarea cererii interne arată o reechilibrare a economiei. Potrivit ultimului raport al Băncii Centrale, Germania va avea şi în viitorul apropiat un excedent al contului curent însă mărimea acestui excedent ar trebui să se reducă.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Franței
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Franței
Franţa a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru planul său naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) în valoare de 100 de miliarde de euro, dintre care aproape 40 de miliarde vor......
Formularul electronic pentru înscrierea în schema de ajutor de stat destinată HoReCa va fi activ începând din 29 iunie
Formularul electronic pentru înscrierea în schema de ajutor de stat destinată HoReCa va fi activ începând din 29 iunie
Formularul electronic de înscriere în cadrul schemei de ajutor de stat pentru HoReCa va fi activ începând din 29 iunie ...
Președintele grupului Iberdrola, Sanchez Galan, a fost inculpat de justiția spaniolă într-un dosar de spionaj de afaceri
Președintele grupului Iberdrola, Sanchez Galan, a fost inculpat de justiția spaniolă într-un dosar de spionaj de afaceri
Justiţia spaniolă a anunţat miercuri inculparea preşedintelui grupului energetic Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan (foto), ...
Warren Buffett a demisionat din Fundația Bill și Melinda Gates
Warren Buffett a demisionat din Fundația Bill și Melinda Gates
Miliardarul american Warren Buffett a anunţat miercuri ca va renunţa la orice funcţie în cadrul Fundaţiei Bill şi Melinda ...