Germania: Merkel va forma un comitet pentru a se ocupa de problema „migraţiei sărăciei”

Cancelarul german Angela Merkel va forma un comitet pentru a se ocupa de dezbaterea aprinsă asupra aşa-numitei 'migraţii a sărăciei', a anunţat vineri purtătorul ei de cuvânt Georg Streiter.
Economica.net - vin, 03 ian. 2014, 21:11
Germania: Merkel va forma un comitet pentru a se ocupa de problema

Merkel a discutat la telefon cu Sigmar Gabriel, vicecancelar şi lider al partenerului ei de coaliţie, Partidul Social Democrat din Germania /SPD/. Ei au convenit să creeze un comitet în timpul unei întâlniri a cabinetului miercurea viitoare pentru a aborda problema, a declarat Streiter presei germane.
   
În interiorul coaliţiei de guvernare din Germania are loc o dezbatere furtunoasă după apelurile de a înăspri legile de protecţie socială în timp ce pieţele europene ale muncii s-au deschis pentru români şi bulgari.
   
Restricţiile de pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană /UE/ impuse cetăţenilor bulgari şi români au fost ridicate miercuri, alimentând îngrijorarea în rândul unor politicieni germani asupra unui posibil aflux de ‘imigranţi ai sărăciei’ din Europa de Est, aminteşte Xinhua.
   
Uniunea Creştin-Socială /CSU/ din Germania, aliatul bavarez al dnei Merkel şi unul dintre cele trei partide de coaliţie, a elaborat propuneri pentru a face mai dificilă pentru ‘noii veniţi săraci’ să pretindă beneficii de stat, potrivit rapoartelor mass-media.
   
Partidul conservator propune ca alţi cetăţeni din UE să nu fie eligibili pentru ajutoare sociale în primele trei luni de la sosirea în Germania. Sancţiuni mai dure pentru fraudarea acestor norme, inclusiv deportarea şi refuzul unei viitoare reintrări în ţară, sunt de asemenea incluse în propuneri.
   
Iniţiativa CSU, programată să fie discutată la o întâlnire de partid la începutul lunii ianuarie, a provocat critici masive. Membrii SPD şi ai partidelor de opoziţie au criticat propunerile ca periculos de populiste.
   
Merkel a fost criticată pentru ‘tăcerea’ păstrată în ultimele zile. ‘CSU şi SPD au o dezbatere. Cancelarul acţionează ca şi cum ea nu ar aborda problema’, a declarat Cem Ozdemir, lider al partidului Verzilor de opoziţie, pentru media.
   
Germania, cea mai mare economie a Europei, suferă, potrivit relatărilor, de lipsă de mână de lucru calificată. Dar sistemul ei de securitate socială relativ generos suscită temeri legate de ‘turismul pentru beneficii’ sociale din ţările europene mai sărace.

Poziţia dură a CSU nu este nouă. Hans-Peter Friedrich, fost ministru de interne în ultimul guvern Merkel, a avertizat de multe ori contra unui ‘val de imigranţi ai sărăciei’ şi a promis măsuri mai dure, inclusiv expulzări şi interdicţii de călătorie, aminteşte Xinhua.

Te-ar mai putea interesa și
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, din Brașov, prima și singura unitate fizică a......
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...