1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Germania: Nu sunt motive pentru ca Grecia să primească 1,2 miliarde de euro de la EFSF

Ministerul german de Finanţe nu vede, în prezent, niciun motiv pentru care Grecia ar trebui să primească suma de 1,2 miliarde de euro, aflată la dipoziţia Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) pentru a fi utilizată în cazul în care băncile greceşti vor avea nevoie de recapitalizare, a declarat miercuri un purtător de cuvânt, transmite Reuters.

25 mar, 2015 | Agerpres

Potrivit unui acord convenit în data de 20 februarie de miniştrii de Finanţe din zona euro, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) trebuia să returneze fondurile pe care nu le-a utilizat pentru recapitalizare băncilor greceşti. HFSF a împrumutat 49,7 miliarde de euro pentru a consolida băncile elene şi a utilizat doar 40 de miliarde de euro. În loc să returneze 9,7 miliarde de euro, HFSF a rambursat către EFSF suma de 10,9 de miliarde de euro, diferenţa rezultând din valoarea exactă a obligaţiunilor EFSF aflate în portofoliul său. De acea Guvernul grec de la Atena crede că există motive realiste pentru a cere returnarea unei sume suplimentare de 1,2 miliarde de euro.

'Nu vedem niciun motiv pentru eliberarea acestor fonduri', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, Martin Jaeger, adăugând că finanţarea EFSF a fost pusă la dispoziţia Greciei anul trecut ca o măsură de siguranţă în timpul testelor de stres derulate în rândul băncilor, dar până la urmă nu a fost nevoie de ea. Martin Jaeger a adăugat că miniştrii de Finanţe din zona euro au decis luna trecută să extindă programul de asistenţă convenit cu Grecia şi, de asemenea, să transfere către EFSF fondurile neutilizate pentru a fi disponibile în viitor în cazul în care băncile greceşti vor avea nevoie de recapitalizare.

Marţi, o sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că Grecia riscă să rămână fără lichidităţi până la data de 20 aprilie dacă nu primeşte noi fonduri din partea creditorilor. Autorităţile de la Atena intenţionează să trimită zilele următoare către creditorii europeni o listă de reforme, în speranţa că astfel se va debloca eliberarea de noi ajutoare şi va fi evitată intrarea în incapacitate de plată. În ultima vreme, Grecia s-a bazat pe tranzacţiile de tip repo, în cadrul cărora a împrumutat bani pe termen scurt de la entităţile de stat, dar potrivit sursei citate aceste operaţiuni mai sunt posibile doar câteva săptâmâni.

Oficialii de la Atena speră că, dacă miniştrii de Finanţe din zona euro vor aproba ultima listă de reforme, atunci Grecia va putea beneficia de o sumă de aproximativ 1,9 miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană, contravaloarea profitului realizat de BCE de pe urma titlurilor de stat elene. De asemenea, Grecia se aşteaptă să primească alte 1,2 miliarde de euro reprezentând sumele rămase în fondul de salvare a băncilor elene.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO