Germania: O bună parte din finanţările de campanie ale partidelor, asigurată din donaţii de la mari companii

Partidele politice din Germania au cheltuit zeci de milioane de euro în campania pentru alegerile de duminică, o bună parte din finanţări provenind de la mari companii care concurează pentru influenţă în viitorul guvern, relatează site-ul thelocal.de.
Economica.net - sâm, 21 sept. 2013, 16:32
Germania: O bună parte din finanţările de campanie ale partidelor, asigurată din donaţii de la mari companii

Chiar dacă partidele din parlament primesc finanţare din partea statului, o campanie electorală este scumpă şi, prin urmare, partidele au încercat să obţină bani de la donatori privaţi.

Creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel au cheltuit 20 de milioane de euro pentru campania lor, în încercarea de a rămâne la putere. Partenerii lor de coaliţie, liberal-democraţii (FDP), au cheltuit 4 milioane de euro, potrivit publicaţiei Handelsblatt.

Atât Verzii, cât şi Partidul Stângii (Die Linke) au investit 5,5 milioane de euro în speranţa că vor face parte din viitorul guvern.

Însă social-democraţii sunt cei care au cheltuit cel mai mult, investind 23 de milioane de euro în tentativa de a-l face pe candidatul lor, Peer Steinbrück, viitorul cancelar al Germaniei.

O parte din toţi aceşti bani provin de la mari companii, notează thelocal.de.

În lunile iulie şi august, Asociaţii Industriilor Chimice (VCI) a donat 100.000 de euro pentru creştin-democraţi şi 64.000 de euro pentru liberal-democraţi.

Printre companiile reprezentate de VCI se numără giganţii farmaceutici Bayer, BASF şi Evonik.

Grupul ar fi donat de asemenea 50.000 de euro pentru social-democraţi şi 10.000 de euro pentru Verzi, potrivit Handelsblatt.

Atât CDU, cât şi SP au obţinut 100.000 de euro de la gigantul auto Daimler, care a oferit de asemenea 40.000 de euro pentru CSU, FDP şi Verzi. Partidul Stângii nu a obţinut, în schimb, nimic.

‘Scopul donaţiei este de a sprijini partidele în a pune în practică voinţa poporului’, a declarat o purtătoare de cuvânt a Daimler, citată de Handelsblatt.

Producătorul auto BMW a ales să nu ofere donaţii în bani. În schimb, le oferă tuturor partidelor reprezentate în parlament posibilitatea de a folosi gratuit maşini.

Gigantul de retail Tengelmann nu a fost însă atât de imparţial, precizează thelocal.de. Compania a cumpărat vineri o pagină de reclamă în Handelsblatt, în care le-a cerut oamenilor să voteze pentru creştin-democraţii conduşi de Angela Merkel.

În Germania, companiile sunt obligate să facă donaţii publice de cel puţin 50.000 de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...