1EUR = 4.8590 RON | Bucureşti 28 º

Extern

Germania: O bună parte din finanţările de campanie ale partidelor, asigurată din donaţii de la mari companii

Partidele politice din Germania au cheltuit zeci de milioane de euro în campania pentru alegerile de duminică, o bună parte din finanţări provenind de la mari companii care concurează pentru influenţă în viitorul guvern, relatează site-ul thelocal.de.

21 sep, 2013 | Agerpres

Chiar dacă partidele din parlament primesc finanţare din partea statului, o campanie electorală este scumpă şi, prin urmare, partidele au încercat să obţină bani de la donatori privaţi.

Creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel au cheltuit 20 de milioane de euro pentru campania lor, în încercarea de a rămâne la putere. Partenerii lor de coaliţie, liberal-democraţii (FDP), au cheltuit 4 milioane de euro, potrivit publicaţiei Handelsblatt.

Atât Verzii, cât şi Partidul Stângii (Die Linke) au investit 5,5 milioane de euro în speranţa că vor face parte din viitorul guvern.

Însă social-democraţii sunt cei care au cheltuit cel mai mult, investind 23 de milioane de euro în tentativa de a-l face pe candidatul lor, Peer Steinbrück, viitorul cancelar al Germaniei.

O parte din toţi aceşti bani provin de la mari companii, notează thelocal.de.

În lunile iulie şi august, Asociaţii Industriilor Chimice (VCI) a donat 100.000 de euro pentru creştin-democraţi şi 64.000 de euro pentru liberal-democraţi.

Printre companiile reprezentate de VCI se numără giganţii farmaceutici Bayer, BASF şi Evonik.

Grupul ar fi donat de asemenea 50.000 de euro pentru social-democraţi şi 10.000 de euro pentru Verzi, potrivit Handelsblatt.

Atât CDU, cât şi SP au obţinut 100.000 de euro de la gigantul auto Daimler, care a oferit de asemenea 40.000 de euro pentru CSU, FDP şi Verzi. Partidul Stângii nu a obţinut, în schimb, nimic.

'Scopul donaţiei este de a sprijini partidele în a pune în practică voinţa poporului', a declarat o purtătoare de cuvânt a Daimler, citată de Handelsblatt.

Producătorul auto BMW a ales să nu ofere donaţii în bani. În schimb, le oferă tuturor partidelor reprezentate în parlament posibilitatea de a folosi gratuit maşini.

Gigantul de retail Tengelmann nu a fost însă atât de imparţial, precizează thelocal.de. Compania a cumpărat vineri o pagină de reclamă în Handelsblatt, în care le-a cerut oamenilor să voteze pentru creştin-democraţii conduşi de Angela Merkel.

În Germania, companiile sunt obligate să facă donaţii publice de cel puţin 50.000 de euro.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO