Germania pregăteşte un nou acord de finanţare externă pentru Grecia

Ministerul german al Finanţelor pregăteşte terenul pentru un al treilea pachet de finanţare externă pentru Grecia, cu o valoare de 10-20 miliarde euro, care ar urma să fie aprobat înaintea alegerilor din luna mai pentru Parlamentul European.
Economica.net - lun, 03 feb. 2014, 10:58
Germania pregăteşte un nou acord de finanţare externă pentru Grecia

Publicaţia germană Der Spiegel citează un document intern al ministerului Finanţelor de la Berlin.

Printre căile de acţiune descrise în document se numără o nouă restructurare („haircut”) a datoriei de stat a Greciei, care ar afecta de această dată în principal creditorii din sectorul public, sau o linie suplimentară de finanţare cu resurse limitate, de la fondul de urgenţă al UE.

Programul ar putea avea o valoare de 10-20 miliarde euro şi ar fi condiţionat de angajamente din partea guvernului de la Atena în zona reformelor structurale, potrivit Der Spiegel.

Contactat de Reuters, un reprezentant al ministerului german al Finanţelor a refuzat să confirme că se pregăteşte o nouă restructurare a datoriilor Greciei.

„Nu a apărut nicio situaţie nouă”, a afirmat reprezentantul instituţiei, care a îndrumat presa către declaraţiile anterioare ale ministerului german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble.

Oficialul a afirmat anterior că ar putea exista în continuare o necesitate pentru refinanţarea datoriilor Greciei, însă orice nou program de finanţare ar fi cu mult mai redus faţă de împrumuturile acordate până acum statului elen.

Grecia a încheiat în ultimii patru ani două acorduri de finanţare externă cu partenerii din zona euro şi FMI, cu o valoare totală de 240 miliarde euro, angajându-se în schimb la reducerea cheltuielilor publice şi reforme structurale.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...