1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Germania pune presiune pe BCE pentru retragerea lichidităţii masive din piaţa financiară

Germania începe să pună presiune pe Banca Centrală Europeană (BCE) pentru sterilizarea lichidităţilor suplimentare introduse în sistemul financiar în contextul crizei datoriilor din zona euro, ca urmare a încrederii Berlinului că Europa a depăşit faza acută a crizei, potrivit Bloomberg.

12 mar, 2012 | Mediafax

Un important aliat din Parlamentul german al cancelarului Angela Merkel a cerut ca BCE să revină rapid la misiunea de combatere a inflaţiei şi de asigurare a stabilităţii monedei euro.

"Sper ca BCE să-şi recunoască limitele şi să retragă mai târziu banii", a afirmat Volker Kauder, şeful grupului parlamentar al alianţei Partidului Creştin Democrat - Uniunea Social Creştină Bavareză.

Avertismentul lui Kauder vine după declaraţii similare ale cancelarului Merkel la summit-ul liderilor europeni de la începutul lunii martie. Răspunzând unei critici din partea Braziliei privind un "tsunami de bani ieftini" pe pieţele globale, Merkel a afirmat, într-o conferinţă de presă, că este încrezătoare că BCE a încheiat programul de împrumuturi nelimitate cu scadenţă la trei ani.

Merkel a dat asigurări că BCE nu va mai repeta astfel de măsuri.

Prin programul de împrumuturi pe trei ani pentru bănci, BCE a introdus în sistemul financiar lichidităţi de peste 1.000 de miliarde de euro.

Odată cu încheierea, aparent cu succes, a procesului de restructurare datoriilor statului elen, şi în urma reacţiei pozitive a pieţelor la al doilea pachet financiar pentru Grecia, Germania pare să acorde o prioritate mai mare pericolului inflaţiei, scrie Bloomberg.

Merkel a declarat că liderii europeni vor fi nevoiţi să continue să lupte şi în anii următori împotriva crizei, însă politicienii germani sunt tot mai încrezători în capacitatea Europei de a face faţă problemelor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO