Germania: Rata şomajului a scăzut la 4,9% în martie, cel mai redus nivel din 1990

Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a scăzut în martie mai mult decât estimau economiştii, în timp ce rata şomajului s-a menţinut la un nivel minim record, semn că firmele din cea mai mare economie europeană fac faţă turbulenţelor de pe plan internaţional, transmit DPA şi Reuters. 
Economica.net - sâm, 30 mart. 2019, 08:04
Germania: Rata şomajului a scăzut la 4,9% în martie, cel mai redus nivel din 1990

De asemenea, vânzările de retail au crescut în februarie, sporind aşteptările că în acest an consumul privat va fi motorul de creştere al economiei, pe fondul încetinirii exporturilor, afectate de disputele comerciale şi de incertitudinile legate de Brexit.

Oficiul Federal pentru Muncă a anunţat vineri că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în martie cu 7.000, până la cifra ajustată de 2,231 milioane de persoane.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, a scăzut în martie la 4,9%, de la 5% luna precedentă. Este cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă luna aceasta cu 10.000 persoane.

„Chiar dacă dificultăţile economice s-au atenuat, piaţa forţei de muncă se dezvoltă favorabil în linii mari”, a afirmat şeful Oficiului Federal pentru Muncă, Detlef Scheele.

Separat, Oficiul federal de Statistică (Destatis) a anunţat vineri că vânzările de retail au crescut în februarie cu 0,9%, în ritm lunar, şi cu 4,7% în ritm anual. Analiştii se aşteptau la un declin de 0,9% în februarie, comparativ cu luna precedentă.

Rata scăzută a şomajului, majorările salariale semnificative, inflaţia moderată şi costurile scăzute de împrumut au încurajat populaţia să cheltuie mai mult.

Conform Destatis, salariile negociate în Germania au crescut în medie cu 2,9% în 2018. Salariile au urcat mai mult decât preţurile de consum, care au înregistrat anul trecut un avans de 1,8%, datele sugerând că în 2018 consumatorii au avut la dispoziţie mai mulţi bani pentru cheltuieli, în pofida majorării inflaţiei.

Evoluţia favorabilă a pieţei muncii este rezultatul creşterii robuste a Produsului Intern Brut al Germaniei timp de nouă ani la rând, apreciază analiştii.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie, amintind că a fost emisă ordonanţa în acest sens....
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...