1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Germania: Salariile reale au înregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de creştere din 2008

Salariile reale în Germania au urcat anul trecut cu 2,4%, cel mai ridicat ritm de creştere din 2008, un nou indiciu al accelerării redresării celei mai mari economii europene, a anunţat joi Oficiul Federal de Statistică (Destatis), transmite Reuters.

24 mar, 2016 | Agerpres

Pe bază nominală, salariile au crescut anul trecut în medie cu 2,7%, în timp ce rata anuală a inflaţiei s-a situat la 0,3%. În 2014, salariile reale au crescut cu 1,4%. Majorarea salariilor sprijină consumul, care devine principalul motor de creştere al economiei germane.

Destatis a anunţat recent că încă nu a putut cuantifica impactul deplin al introducerii salariului minim de 8,50 euro brut pe oră în Germania, de la 1 ianuarie 2015. Datele arată că 'plata angajaţilor cu salarii sub medie a înregistrat o creştere nominală', apreciază Destatis.

Majorarea salariilor se datorează situaţiei favorabile a economiei şi a pieţei muncii, aproape 43 de milioane de germani având un loc de muncă în 2015. Rata şomajului în Germania este printre cele mai scăzute din UE.

Creşterea economiei germane a accelerat în 2015, în linie cu estimările analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, datorită nivelului scăzut record al şomajului, creşterii salariilor, declinului preţului la ţiţei şi a politicii monetare relaxate a Băncii Centrale Europene, care au stimulat consumul intern.

PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% în 2014, a anunţat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Avansul economiei germane în 2015 a fost în linie cu estimările analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO