1EUR = 4.7216 RON | Bucureşti 35 º

Extern

Germania şi Comisia Europeană resping taxarea importurilor americane pentru poluare

Germania şi Comisia Europeană s-au opus luni unui apel la introducerea unor taxe asupra importurilor din SUA, dacă preşedintele ales Donald Trump va retrage Washingtonul din cel mai important acord internaţional pentru combaterea schimbărilor climatice.

14 noi, 2016 | Agerpres

Trump consideră încălzirea globală provocată de omenire o şarlatanie şi a promis că va anula participarea SUA la acordul de la Paris, din 2015, reaminteşte Reuters.

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, care doreşte să fie reales în 2017, a cerut duminică aplicarea unei taxe de 3% asupra importurilor Uniunii Europene din SUA, în caz că Trump îşi va pune în practică ameninţarea. La conferinţa pentru mediu de la Marrakesh, la care participă aproape 200 de ţări, Germania s-a opus acestei idei. 'Germania a decis să nu meargă pe această cale, ci să aleagă tranzacţionarea emisiilor', a anunţat ministrul german al mediului, Barbara Hendricks, într-o conferinţă de presă.

Comisarul european pentru climă Miguel Arias Canete a susţinut un punct de vedere similar cu al Berlinului: 'Am spus întotdeauna că nu ne plac taxele pe carbon atât înaintea alegerilor din SUA, cât şi după. Comisia Europeană nu ia în considerare nicio propunere de taxă pe carbon'.

UE penalizează emisiile de gaze cu efect de seră prin intermediul unei pieţe specializate, unde luni tona de dioxid de carbon emis s-a tranzacţionat la 5,4 euro. Atât Hendricks, cât şi Canete au afirmat că sistemul de tranzacţionare al emisiilor trebuie reformat, deoarece preţul actual este prea mic pentru a determina trecerea rapidă la surse de energice ecologice, în locul combustibililor fosili.

Reprezentantul Statelor Unite la conferinţa de la Marrakesh, Jonathan Pershing, a declarat că nu poate da detalii despre intenţiile viitorului preşedinte american, dar că alte state îşi vor continua cu siguranţă eforturile de reducere a emisiilor conform acordului de la Paris, indiferent de deciziile de la Washington.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO