Germania: Soluţie americano-europeană pentru înlocuirea avioanelor de vânătoare Tornado germane

Germania va opta pentru avioane de luptă atât europene, cât şi americane pentru a-şi moderniza flota învechită de avioane de vânătoare Tornado, o opţiune de compromis care suscită polemică în cadrul guvernului şi iritări în afara lui, comentează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 21 apr. 2020, 08:43
Germania: Soluţie americano-europeană pentru înlocuirea avioanelor de vânătoare Tornado germane

Ministrul apărării Annegret Kramp-Karrenbauer urmează să facă o recomandare în acest sens miercuri în faţa comisiei specializate a Camerei deputaţilor germani, a anunţat luni presei unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Arne Collatz-Johannsen.

El a precizat că opţiunile ar fi de două treimi pentru avionul european şi o treime pentru modelul american.

Guvernul Angelei Merkel încearcă astfel să împace pe de o parte angajamentul său reafirmat cu regularitate în favoarea unei Europe a Apărării şi a industriei sale de armament, dar şi obligaţiile sale faţă de NATO şi SUA.

Purtătorul de cuvânt nu a dat mai multe detalii, dar – potrivit unei surse apropiate dosarului – recomandarea vizează circa 90 de aparate Eurofighter ale Airbus şi aproximativ 45 F-18 ale Boeing, având capacitatea de a transporta bombe nucleare americane în cadrul NATO.

„Recomandăm o soluţie mixtă, care să facă să funcţioneze industria europeană a apărării în regim deplin, dar de asemenea şi, aceasta vizează mai puţin de o treime din comandă, care să apeleze la un furnizor noneuropean”, american în acest caz, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării german, scrie Agerpres.

El a precizat că ministrul german îl informase deja în cursul weekendului pe omologul său american Mark Esper despre această repartiţie şi despre voinţa de a recurge la circa o treime de „produse americane”.

Acest angajament al ministrului conservator, fără să aştepte prezentarea dosarului în faţa deputaţilor, care vor avea ultimul cuvânt, a suscitat iritarea partenerului social-democrat din cadrul coaliţiei cancelarului Angela Merkel.

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Bundestag, social-democratul Wolfgang Hellmich, şi-a exprimat regretul faţă de lipsa de „transparenţă” a ministrului şi a apreciat că în stadiul actual „nicio decizie” nu ar putea fi luată.

Un alt responsabil al SPD, Fritz Felgentreu, a apreciat în cotidianul Bild că este „nevoie de explicaţii în cadrul coaliţiei” după iniţiativa ministrului.

Potrivit social-democraţilor, în afară de alegerea avioanelor de vânătoare, ar fi vorba şi despre arme nucleare în general. Pe plan politic, social-democraţii au început de mai multe luni o cotitură spre stânga cu poziţii mai pacifiste în materie de apărare, cu speranţa de a recâştiga încrederea pierdută a electoratului lor.

Iar, în acest dosar, ei intenţionează să afle dacă este cazul ca Germania să continue să contribuie în cadrul NATO fie şi doar la transportul de arme nucleare.

Avionul Eurofighter, fabricat de Germania, Spania, Italia şi Regatul Unit, nu va putea să transporte bombele nucleare americane în cadrul NATO, aşa cum o fac în prezent aparatele Tornado. El nu este prevăzut pentru aceasta.

Berlinul a avut în trecut intenţia de a achiziţiona pentru aceasta avioane americane F-35, net mai scumpe decât F-18 ale Boeing, ceea ce a condus la tensiuni în special cu Franţa.

Parisul a informat Germania că o astfel de opţiune, din cauza costului său pentru Germania, risca să pună sub semnul întrebării proiectul franco-german Sistemul de luptă aeriană a viitorului (SCAF), aparat destinat să înlocuiască avioanele Rafale şi Eurofighter la orizontul anului 2040.

Într-un final, Berlinul a optat pentru aparatele F-18, mai puţin costisitoare. Această alegere nu a încântat deloc Franţa „căci nu eşti niciodată încântat să vezi un partener european cumpărând echipamente americane”, subliniază un diplomat, citat de AFP. Dar acest tip de avion este considerat „mai puţin problematic decât F-35”.

Flota aeriană germană de aparate Tornado urmează a fi înlocuită cel mai târziu în 2030. Şi ultimul cuvânt va reveni deputaţilor germani, cu un vot final aşteptat doar în cursul viitoarei legislaturi care va debuta la sfârşitul anului 2021. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Renault se așteaptă ca criza semiconductorilor să afecteze mult mai grav compania decât estimase inițial
Renault se așteaptă ca criza semiconductorilor să afecteze mult mai grav compania decât estimase inițial
Renault estimează că va produce cu cel puţin 300.000 mai puţine vehicule anul acesta, din cauza deficitului global de ...
Klaus Iohannis convoacă joi la Cotroceni partidele parlamentare pentru consultări
Klaus Iohannis convoacă joi la Cotroceni partidele parlamentare pentru consultări
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, joi, consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării ...
O hotărâre a Parlamentului cu privire la starea de alertă a fost declarată neconstituțională
O hotărâre a Parlamentului cu privire la starea de alertă a fost declarată neconstituțională
Curtea Constituţională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari - deputaţi ...