Germania: Stabilitatea monedei euro, tema centrală a partidului lui Merkel, CDU, la europarlamentare

Stabilitatea monedei euro va fi tema centrală în campania electorală pentru alegerile europarlamentare a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), principala formaţiune de guvernământ din Germania, după cum s-a decis sâmbătă la congresul formaţiunii desfăşurat la Berlin, informează Deutsche Welle.
Economica.net - Dum, 06 apr. 2014, 10:24
Germania: Stabilitatea monedei euro, tema centrală a partidului lui Merkel, CDU, la europarlamentare

Stabilitatea monedei euro, piaţa muncii şi politica economică se află în centrul programului electoral al CDU, intitulat ‘Împreună, pentru a avea succes în Europa’. Şefa CDU, cancelara Angela Merkel, a pledat pentru mai multă unitate în cadrul Uniunii Europene. ‘Unitatea europeană a fost un vis, a devenit apoi speranţă, iar acum e o necesitate’, a spus Merkel.

Şefa guvernului de la Berlin a lansat un apel partenerilor europeni să îşi armonizeze mai bine politicile economică şi financiară, iar referitor la pactul fiscal, a precizat că ‘nu vrea să se repete greşelile făcute în trecut’. Angela Merkel a subliniat în acelaşi timp importanţa asigurării de locuri de pregătire profesională şi de muncă pentru tineri. În acest sens, toate statele UE ar trebui să creeze condiţii optime. ‘Avem nevoie de o Europă a şanselor’, a mai spus Merkel.

Asigurarea stabilităţii euro este pentru candidatul de vârf al CDU pentru europarlamentare, David McAllister, principalul obiectiv al politicii creştin-democraţilor germani la nivel european. Ca atare, a declarat fostul premier al landului Saxonia Inferioară cotidianului ‘Rheinische Post’, acest subiect trebuie să reprezinte nucleul campaniei electorale a formaţiunii sale pentru alegerile din luna mai. În acest context, McAllister a reiterat poziţia CDU: ‘spunem un nu răspicat eurobondurilor’.

Candidatul creştin-democrat a mai subliniat că înaintea unei eventuale noi extinderi, Uniunea Europeană ar trebui ‘consolidată şi aprofundată’. Aceasta ar trebui, în opinia sa, să fie o prioritate pentru partenerii europeni în următorii cinci ani. 

Discuţii a declanşat la congresul CDU de la Berlin o propunere venită din landul Hessa, şi anume sistarea negocierilor de aderare cu Turcia, după tentativa premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, de a împiedica accesul la reţelele de socializare. Vineri, primul ministru al landului Hessa şi vicepreşedinte al CDU, Volker Bouffier, a solicitat să i se arate limpede Ankarei că perspectiva unei aderări la UE devine din ce în ce mai improbabilă cu fiecare demers care încalcă principiile de bază ale democraţiei. Majoritatea liderilor CDU se opun propunerii din Hessa.

David McAllister a fost unul din principalii vorbitori, alături de cancelara Angela Merkel, şefa CDU, la acest congres, la care au participat aproximativ 1000 de delegaţi. Politicianul, în vârstă de 43 de ani, a fost totodată ales în prezidiul Uniunii Creştin Democrate (CDU) cu largă majoritate.

Cu acelaşi prilej, Peter Tauber a fost confirmat prin vot în funcţia de secretar general al CDU. A fost invitat să ţină un discurs la Berlin şi candidatul de vârf al conservatorilor europeni pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Costurile campaniei electorale a CDU pentru alegerile europene se ridică la nu mai puţin de zece milioane de euro, scrie Deutsche Welle. 4600 de afişe electorale de mari dimensiuni, anunţând principalele teme ale campaniei CDU, urmează să fie lipite în marile oraşe germane. La acestea se adaugă alte 150.000 de afişe mai mici cu sloganurile sale electorale alături de portretul Angelei Merkel.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...