Germania sugerează posibile erori în dozarea agentului chimic folosit în Siria – presă

Serviciile de informaţii germane susţin că regimul sirian este cel care a comis atacul chimic din 21 august, soldat cu peste 1.400 de morţi, dar numărul mare de victime ar putea fi imputat unor erori de dozare a agentului chimic, relatează Der Spiegel, în ediţia electronică.
Economica.net - joi, 05 sept. 2013, 08:34
Germania sugerează posibile erori în dozarea agentului chimic folosit în Siria - presă

Într-o audiere secretă în faţa câtorva parlamentari, care a avut loc luni, directorul serviciului de informaţii externe german Bundesnachrichtendienst (BND), Gerhard Schindler, a declarat că deşi nu există încă o dovadă incontestabilă, analiza datelor disponibile a condus agenţia la concluzia că regimul Assad de vinovat de atacul din 21 august.

În timpul celor 30 de minute în care a prezentat situaţia, Schindler a oferit mai multe scenarii pentru a explica de ce a recurs la arme chimice regimul Assad. Capitala Damasc este asediată de grupurile rebele, cu o presiune aparte venită dinspre est. Schindler crede că este posibil ca regimul să fi ordonat folosirea gazului toxic ca modalitate de a intimida rebelii. Este posibil, de asemenea, să se fi comis erori în amestecarea gazului, iar produsul obţinut să fi fost mai distrugător decât se anticipa, a explicat el.

Analiza prezentată de BND este similară celei produse de Statele Unite. Raportul american afirmă că gazul a fost dispersat cuu ajutorul câtorva rachete mici care pot fi lansate cu unităţi mobile. Învelişurile găsite la faţa locului arată că au fost proiectile de 107 milimetri, aflate în număr mare în posesia regimului. Schindler subliniază că rebelii sunt incapabili să desfăşoare un astfel de atac concertat.

Deşi eşantioanele prelevate de la faţa locului, săptămâna trecută, de inspectorii ONU sunt încă analizate, BND este relativ sigur să agentul chimic folosit este gaz sarin. Schindler a subliniat că BND a interceptat un apel telefonic în care un medic a descris cu precizie câteva simptome de care sufereau pacienţii – şi care sunt în acord cu cele provocate de expunerea la gaz sarin.

Schindler a afirmat, de asemenea, că BND a interceptat o discuţie între un membru de rang înalt al mişcării şiite libaneze Hezbollah, care îl susţine pe Assad şi furnizează regimului său asistenţă militară, şi ambasada iraniană. Oficialul Hezbollah părea să admită folosirea gazului, susţine Schindler.

El nu a oferit indicii cu privire la importanţa acordată interceptării telefonice şi a afirmat că agenţia sa partajează informaţii direct cu Franţa. Dar este probabil ca BND să fi informat şi Statele Unite, unde preşedintele Barack Obama face lobby în Congres pentru ca acesta să aprobe o intervenţie militară în Siria. Preşedintele francez François Hollande este, pe de altă, presat de opoziţie să obţină acordul Parlamentului pentru o acţiune în Siria.

În pofida refuzului său de a participa la un atac în Siria, armată germană se pregăteşte pentru o posibilă escaladare a situaţiei. Nava de război germană Sachsen se află în prezent în Marea Mediterană şi este pregătită să evacueze cetăţeni germani sau străini în caz de necesitate. În plus, o navă germană echipată cu sisteme de supraveghere de înaltă clasă este staţionată în largul coastelor siriene. Aceasta poate intercepta apeluri telefonice şi comunicaţii radio în ţară. Sursele susţin însă că nava nu poate oferi informaţii folositoare legate de atacul chimic din cauza munţilor care protejează Damascul de zona de coastă.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...