1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Germania: Sumele alocate pentru imigranţi reprezintă un risc serios pentru buget

Ministrul de finanţe german Wolfgang Schaeuble a recunoscut marţi că 'nu ştie' dacă bugetul federal german va mai putea înregistra un echilibru anul viitor, care rămâne totuşi obiectivul său, în pofida miliardelor de euro cheltuite cu imigranţii, transmite AFP.

13 oct, 2015 | Agerpres

'Vrem să facem în aşa fel încât să nu mai contractăm noi datorii, dacă va fi posibil', a declarat ministrul conservator în faţa unui congres al fabricanţilor de maşini-unelte la Berlin.

'În familia mea politică, am fost întrebat: 'De ce spui dacă va fi posibil'. Ei bine, pentru că adevărul e că nu ştiu nimic', a adăugat Schaeuble.

Germania a reuşit anul trecut, pentru prima dată după 1969 şi cu un an înainte de orizontul de timp prevăzut, să aibă un buget federal echilibrat, ceea ce înseamnă că statul nu a contractat noi datorii. Obiectivul guvernului condus de Angela Merkel este ca acest echilibru, promis de conservatori alegătorilor, să devină o regulă.

Însă statul federal se confruntă cu cheltuieli de miliarde de euro pe care nu le-a anticipat, în contextul în care Germania se aşteaptă în acest la un număr de până la un milion de solicitanţi de azil, scrie Agerpres.

Aceste sosiri masive reprezintă 'o provocare mai mare decât majoritatea lucrurilor cărora a trebui să le facem faţă în ultimii 65 de ani', a declarat Schaeuble, care a vorbit de asemenea despre un 'potenţial de risc nemaipomenit' pentru finanţele publice.

Totuşi, 'putem şi vom reuşi să depăşim această provocare', a declarat ministrul german de finanţe, reiterând astfel asigurările oferite permanent de cancelarul Angela Merkel.

Guvernul federal a promis ajutoare de miliarde de euro comunelor şi landurilor germane, însărcinate cu primirea şi găzduirea de imigranţi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO