Germania vrea să-i sancţioneze pe imigranţii care abuzează de ajutoare sociale

Guvernul german a indicat miercuri că doreşte să-i sancţioneze pe imigranţii din ţările Uniunii Europene care abuzează de ajutoare sociale în Germania, după o controversă în legătură cu bulgarii şi românii care vin să primească alocaţii familiale în Germania, relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - mie, 26 mart. 2014, 21:25
Germania vrea să-i sancţioneze pe imigranţii care abuzează de ajutoare sociale

Consiliul de miniştri a adoptat un raport intermediar care preconizează îndeosebi interdicţia de a reveni în Germania, un anumit timp, pentru străinii europeni care au abuzat de dreptul la liberă circulaţie a persoanelor şi forţei de muncă în cadrul Uniunii Europene.

Printre alte măsuri figurează introducerea unei perioade pentru căutarea unui loc de muncă în Germania şi întărirea criteriilor care permit obţinerea alocaţiei pentru copii în Germania.

Raportul, de 133 de pagini, a fost redactat de o comisie de secretari de stat de la diferite ministere, înfiinţată în ianuarie, pentru a studia eventuale abuzuri în cazul ajutoarelor sociale pentru imigranţii proveniţi din Uniunea Europeană. Comisia îşi va prezenta raportul final în iunie a.c.

”Nu trebuie să închidem ochii în legătură cu faptul că există probleme în legătură cu imigraţia”, a declarat ministrul german de interne, conservatorul Thomas de Maziere, insistând asupra faptului că o creştere a numărului de imigranţi este ”o veste bună” pentru Germania, care are nevoie de forţă de muncă.

De Maziere a pus la îndoială dorinţa reală a unui imigrant din UE ”care completează într-o germană perfectă formularele” agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă, dar ”nu poate răspunde la nici o întrebare în germană”.

Potrivit cifrelor prezentate de ministru, migraţia netă din România şi Bulgaria a fost de 75.000 în 2013 şi se aşteaptă o dublare a ei în acest an, precizează Reuters.

Deputaţi conservatori bavarezi /de la Uniunea Creştin-Socială, CSU, ramura bavareză a Uniunii Creştin-Democrate, CDU, partidul cancelarului Angela Merkel/ au declanşat o controversă cerând în forţă o înăsprire a măsurilor împotriva străinilor care abuzează de sistemul social german, utilizând sloganul ”Cel care fraudează să plece !”.

Dezbaterea a apărut după deschiderea, începând cu 1 ianuarie 2014, a pieţei europene a muncii pentru bulgari şi români.

Numărul cetăţenilor din cele două ţări care locuiesc în Germania a crescut mult în ultimii ani. Peste 60.000 de bulgari şi 120.000 de români au sosit în Germania în 2012, printre care numeroşi romi, victime, potrivit AFP, ale unor discriminări în ţările lor de origine.

Guvernul german doreşte, de asemenea, să pună la dispoziţia localităţilor confruntate cu un aflux de imigranţi, deseori săraci şi cu slabă calificare profesională, circa 200 milioane de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
CE Oltenia și Petrom au scos la licitație contractele pentru execuția parcurilor fotovoltaice de 450 MW, lucrări de 375 de milioane de euro
CE Oltenia și Petrom au scos la licitație contractele pentru execuția parcurilor fotovoltaice de 450 MW, lucrări de 375 ...
Companiile de proiect deținute 50-50 de către OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia pentru construcția celor patru parcuri fotovoltaice de pe terenurile companiei de stat au lansat în......
Analiză IRCC – Creşterea de 0,02% este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la indice
Analiză IRCC – Creşterea de 0,02% este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la indice
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) înregistrează o mică majorare de 0,02%, începând cu 1 ...
Preţul gazelor naturale scade în Europa graţie temperaturilor ridicate şi depozitelor pline
Preţul gazelor naturale scade în Europa graţie temperaturilor ridicate şi depozitelor pline
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au scăzut luni graţie temperaturilor neobişnuit de ridicate ...
Ungaria – Problemele economice îi fac pe oamenii de afaceri să ceară aderarea la euro
Ungaria – Problemele economice îi fac pe oamenii de afaceri să ceară aderarea la euro
Directorul general al uneia dintre cele mai importante companii ungare a făcut un apel pentru aderarea la zona euro, după ...