1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Imobiliare

Germanii devin mai bogaţi în timp ce Europa de Sud rămâne în urmă - studiu

Decalajul dintre bogaţi şi săraci în zona euro s-a adâncit, în condiţiile în care creşterea preţurilor la proprietăţile imobiliare i-a ajutat pe germani să devină mai bogaţi în timp ce ţările din sudul Europei rămân în urmă, arată rezultatele unui studiu, informează Reuters.

09 iun, 2016 | Agerpres

Deşi decalajul dintre ţările nordice, precum Olanda, şi cele din sud, precum Portugalia, este o caracteristică mai veche a zonei euro, studiul realizat de o subsidiară a managerului de fonduri german Flossbach von Storch arată că acest decalaj s-a adâncit. Pe baza unui coş care include proprietăţi, acţiuni, obiecte de artă şi vinuri scumpe, studiul a ajuns la concluzia că avuţia în Germania şi Austria a crescut cu peste 7% la finele lui 2015 comparativ cu sfârşitul anului 2014. Este vorba de un ritm de creştere aproape dublu comparativ cu ritmul de creştere înregistrat în Italia şi Spania în timp ce averea grecilor a scăzut cu peste 4%.

Principalul factor care a influenţat rezultatele acestui studiu îl reprezintă preţurile proprietăţilor imobiliare, care în Germania au înregistrat o creştere de peste 6%. În schimb, în ţările din sud preţurile scăzute la proprietăţile imobiliare au afectat băncile din zonă, care păstrează case şi proprietăţi sub formă de garanţii pentru credite.

'Până în 2006 când s-a spart bula speculativă din sectorul imobiliar, ţările din sud înregistrau creşteri mari. În prezent, sunt într-o situaţie similară Japoniei', a declarat Thomas Mayer, directorul institutului de cercetare care a realizat studiul. Japonia se confruntă de mai mulţi ani cu o economie care stagnează şi cu datorie guvernamentală în creştere iar unii economişti se tem că o soartă similară ar putea înregistra şi unele ţări din Europa. 'Ţările din nord nu au avut o inflaţie atât de puternică şi au ieşit într-o situaţie mai bună', a precizat Thomas Mayer.

Banca Centrală Europeană recunoaşte şi ea că există o astfel de tendinţă, adăugând că decalajul dintre ţările bogate şi cele sărace din zona euro se agravează în loc să se reducă, aşa cum se preconiza iniţial când a fost creată moneda unică.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO