Germanii se vor putea pensiona la 63 de ani

Camera inferioară a Parlamentului german (Bundestag) a adoptat vineri, cu 460 voturi pentru şi 64 împotrivă, o importantă reformă a pensiilor care scade vârsta de pensionare la 63 de ani pentru unii cetăţeni, în pofida avertismentelor lansate de economişti că această măsură ar putea dăuna economiei, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 23 mai 2014, 15:24
Germanii se vor putea pensiona la 63 de ani

Guvernul precedent de coaliţie dintre conservatori şi social-democraţi a convenit în 2007 să ridice progresiv vârsta oficială de pensionare la 67 de ani de la 65, între 2012 şi 2029, pentru ca ulterior să se renunţe la acest plan şi să se ajungă la un acord pentru scăderea acestei vârste, la solicitarea SPD, în cursul negocierilor pentru actuala coaliţie, anul trecut.

Noul proiect legislativ a fost adoptat fără probleme de deputaţi, datorită largii majorităţi de care se bucură conservatorii Angelei Merkel şi SPD.

Scăderea vârstei de pensionare a fost unul din proiectele favorite ale SPD, cu toate că o serie de economişti au avertizat că Germania, cu populaţia sa îmbătrânită şi lipsa sa de mână de lucru calificată, ar putea să sufere de pe urma unei astfel de măsuri.

Potrivit Eurostat, germanii lucrează mai mult decât grecii, spaniolii şi francezii, ieşind la pensie după o medie de 37 ani şi jumătate de muncă. În UE, această medie este de 35 de ani. Dar noua reformă a pensiilor a ridicat semne de întrebare, în contextul în care Germania le-a cerut colegelor sale din zona euro să facă sacrificii economice.

Conform noilor planuri, unii germani se vor putea pensiona din iulie obţinând pensia completă chiar dacă au doar 63 de ani, în cazul în care au lucrat timp de 45 de ani. Se pot pensiona mai devreme şi cei care au fost şomeri o scurtă perioadă de timp, dar, de exemplu, nu va fi posibil ca un contribuabil să înceteze lucrul la 61 de ani, să ceară ajutor de şomaj timp de doi ani şi apoi să se pensioneze la 63.

Per total, se estimează că această măsură va costa circa 900 miliarde de euro în 2014, pentru a ajunge la 3,1 miliarde de euro pe an în 2030.

În plus, circa 9,5 milioane de mame sau taţi ai căror copii s-au născut înainte de 1992 vor beneficia de alocaţii mai mari, măsură ce va costa 6,7 miliarde de euro pe an şi se va plăti din contribuţiile de asigurări sociale.

Vor exista noi reguli şi pentru cei care ies la pensie mai devreme din motive de sănătate, iar aceste măsuri vor costa 100 de milioane de euro în anul curent, crescând la 2,1 miliarde de euro în 2030.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...