Gheorghe Iaciu a mai cumpărat 3% din acţiunile Impact şi ajuns să deţină aproape 33%

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar al Impact Developer&Contractor (IMP), a cumpărat joi 3,34% din acţiunile dezvoltatorului imobiliar de la fonduri de pensii administrate de ING şi a ajuns aproape de pragul de 33% din titluri, la care trebuie lansată ofertă de preluare.
Economica.net - vin, 28 iun. 2013, 08:47
Gheorghe Iaciu a mai cumpărat 3% din acţiunile Impact şi ajuns să deţină aproape 33%

Iaciu deţinea anterior 29,37% din acţiunile Impact, iar prin achiziţiile de joi şi-a majorat participaţia la 32,71%. El a plătit 960.000 de lei (216.000 de euro) pentru pachetul de acţiuni cumpărat joi.

Astfel, Iacu a ajuns să deţină puţin sub 33% din acţiunile Impact, iar dacă va ajunge la acest prag, va trebui să lanseze o ofertă de preluare pentru titlurile celorlalţi acţionari. Legislaţia pieţei de capital prevede ca orice investitor care deţine direct sau indirect 33% din acţiunile unei companii trebuie să lanseze o astfel de ofertă de preluare.

Iaciu a cumpărat mai mult de o treime din pachetul de 8,15% din acţiunile Impact vândut de trei fonduri de pensii administrate de ING au vândut. Fondurile au încasat 2,3 milioane lei (526.000 de euro) pentru titlurile respective.

Mai mult de o treime din pachetul de acţiuni vândut de fondurile de pensii a fost cumpărat şi de omul de afaceri Adrian Andrici. El a cumpărat 3,11% din acţiunile Impact, pentru care a plătit 892.000 de lei (200.000 de euro), majorându-şi participaţia la 13,8%.

Anterior, Andrici deţinea 10,69% din acţiunile dezvoltatorului imobiliar.

Un pachet de acţiuni reprezentând puţin peste 1% din acţiunile Impact a fost cumpărat de noul director general al companiei, Claudiu Lucian Mateescu. El a plătit 290.000 de lei (65.000 de euro) pentru acţiunile respective.

Iaciu, Andrici şi Mateescu au cumpărat acţiunile Impact prin intermediul firmei de brokeraj Swiss Capital, iar pachetul de titluri vândut de fondurile ING au fost transferate prin intermediul casei de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment.

Cele trei fonduri de pensii administrate de ING au vândut pachetul de acţiuni doar după ce au redus preţul la 0,1451 lei/titlu, în condiţiile în care miercuri, la prima încercare de vânzare, au cerut un preţ de 0,155 lei/titlu, însă nu au găsit cumpărători pentru întregul pachet.

Raportat la preţul la care fondurile au vândut acţiunile, compania este evaluată la 28,7 milioane lei (6,5 milioane euro), iar în funcţie de ultima cotaţie de joi a titlurilor Impact, de 0,1505 lei/titlu, capitalizarea bursieră este de 29,7 milioane lei (6,7 milioane euro).

Titlurile vândute de fondurile administrate de ING au fost tranzacţionate prin şapte operaţiuni.

Cel mai mare pachet a fost în portofoliul Fondului de Pensii Administrat Privat ING (7,04%), în timp ce fondul de pensii facultative ING Optim a vândut 0,69%, iar fondul de pensii facultative ING Activ 0,42% din acţiuni.

Decizia privind vânzarea acţiunilor a venit la scurt timp după trecerea datei de înregistrare pentru o AGA, în care s-a decis reducerea capitalului social de zece ori, de 197,8 milioane lei la 19,7 milioane lei. Operaţiunea a fost propusă de unul dintre acţionarii semnificativi ai Impact, omul de afaceri Andrian Andrici, care şi-a motivat propunerea prin creşterea pierderilor înregistrate de Impact, precum şi prin „necesitatea de a aduce valoarea nominală a acţiunilor la un nivel care să reflecte valoarea lor de tranzacţionare actuală pe piaţa de capital”.

Iaciu a intrat în acţionariatul Impact în luna martie, cumpărând 23,22% din acţiunile Impact, pentru 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro). Acţiunile au fost cumpărate în ziua în care Popp şi un fost director al Impact, Carmen Săndulescu, au fost executaţi silit pentru un credit pe care Popp nu l-a rambursat. Anterior executării silite, Popp deţinea 16,48% din acţiuni, iar Săndulescu avea 9,65%.

Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia (SIF4).

Veniturile Impact s-au dublat în primul trimestru, de la 2,8 milioane lei la 5,6 milioane lei, însă compania a înregistrat pierderi în creştere de la 4,3 milioane lei la 5,5 milioane lei.

În acţionariatul Impact se regăseşte şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, care deţine prin firma Salink Limited, din Cipru un pachet de 10,1% din acţiuni.

Acţiunile Impact au încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 0,13%, la 0,1505 lei.

Te-ar mai putea interesa și
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs căutat în disperare de constructori: garanții pentru stat. Consilier al lui Obama, în spatele firmei
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs ...
Cyber Level Ins, un broker de asigurări înregistrat în Bulgaria și legat direct de liderul pieței de asigurări RCA de la sud de Dunăre, Lev Ins, a început să fie foarte dinamic pe piața......
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce ...
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...