Gheorghiță: România a început demersurile pentru introducerea certificatului de vaccinare. În ritmul acesta la 1 iunie vor fi 5 milioane de vaccinați

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a confirmat marţi că România a început demersuri pentru introducerea certificatului verde de vaccinare.
AGERPRES - mar, 27 apr. 2021, 16:34
Gheorghiță: România a început demersurile pentru introducerea certificatului de vaccinare. În ritmul acesta la 1 iunie vor fi 5 milioane de vaccinați

Întrebat dacă şi România a început demersuri pentru introducerea certificatul verde de vaccinare, medicul militar a răspuns: „Da. (…) Vorbim de certificatul verde folosit la nivel european”.

Secretarul de stat în MS Andrei Baciu a spus că este vorba despre un demers comun al mai multor instituţii – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS.

„Este un demers comun al mai multor instituţii – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne. Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS – este un demers european şi România a început de mai mult timp… mă rog, e un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat”, a afirmat Baciu.

Potrivit secretarului de stat, deadline-ul „este luat la nivel european”.

„Deadline-ul e luat la nivel european, sunt discuţii cu toate statele membre”, a adăugat Baciu.

5 milioane de vaccinaţi la 1 iunie

Valeriu Gheorghiţă a mai declarat că peste 5 milioane de persoane vor fi imunizate anti-COVID până la 1 iunie dacă ritmul de vaccinare s-ar menţine aşa cum este în prezent.

„Peste cinci milioane. Dacă vaccinăm în acest ritm, vom ajunge la peste cinci milioane de persoane vaccinate”, a spus medicul militar.

Referindu-se la centrul mobil de vaccinare de la Afumaţi, Gheorghiţă a afirmat că ritmul de imunizare nu este cel pe care l-a considerat că va fi.

„Iar în ceea ce priveşte activitate centrelor mobile, la Afumaţi încă este activitate, se vaccinează însă. Desigur că ritmul de vaccinare nu este unul aşa cum noi am considerat că va fi. Dar printr-o comunicare om la om, pentru că în mediul rural noi considerăm că acest lucru va putea creşte, dacă vreţi, conştientizarea persoanelor vizavi de importanţa vaccinării, prin discuţii om la om între mediul de familie şi cei care reprezintă, dacă vreţi, persoanele cu credibilitate în comunităţile respective”, a susţinut preşedintele CNCAV.

30 de companii au început sau urmează să înceapă vaccinarea

Un număr de 30 de companii private au început sau urmează să înceapă vaccinarea anti-COVID în această săptămână, a spus marţi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte CNCAV.

„30 de companii private au demarat vaccinarea sau urmează să demareze vaccinarea în această săptămână. Câteva exemple: şantiere navale din Mangalia, Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, compania Ford de la Craiova şi platforma industrială care găzduieşte mai multe companii din Slatina. 13 companii din HoReCa – ştim de Complexul Therme, de lanţul City Grill deja. 13 echipe mobile au mers pentru efectuarea vaccinării în cadrul acestor campanii. Practic, în perioada care urmează, ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii autorităţilor locale şi direcţiile de sănătate publică, se vor organiza mai multe echipe mobile care vor merge către toţi operatorii ce îşi doresc să organizeze puncte de vaccinare în interiorul companiilor pentru vaccinarea personalului şi a familiilor acestora”, a precizat Andrei Baciu, în conferinţa de presă săptămânală, organizată la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, totalul dozelor de vaccin anti-COVID livrate României în luna aprilie este de 2.903.670.

„Pentru luna mai nu sunt modificări semnificative faţă de ce am prezentat săptămâna trecută. Astfel, pentru vaccinul produs de BioNTech – Pfizer vorbim de 3.882.060 de doze confirmate pentru luna mai, 697.320 de doze pentru primele patru săptămâni, pentru ultima săptămână vorbim de o tranşă record de 1.091.000 de doze – pentru ultima săptămână din luna mai. Pentru Moderna, aşa cum spuneam şi săptămâna trecută, se trece la livrări săptămânale, 128.400 de doze livrate în fiecare săptămână, cu un total de 513.600, pentru AstraZeneca vorbim de 1.047.962 de doze, livrate în două tranşe, iar pentru vaccinul produs de Johnson & Johnson vorbim de 518.400 de doze, numărul de tranşe şi distribuţia acestora urmând a fi confirmate în perioada imediat următoare”, a afirmat secretarul de stat în MS.

Va crește numărul de persoane imunizate pe flux în centrele Pfizer

Gheorghiţă a mai anunţat că, începând de miercuri, în centrele Pfizer va creşte, de la 84 la 96, numărul de persoane imunizate pe flux.

„S-au făcut notificări în acest sens pentru a merge la capacitate maximă, având în vedere că în această săptămână a fost recepţionată cea mai mare tranşă de vaccinuri de la compania Pfizer, de circa 725.000 de doze”, a precizat el, într-o conferinţă de presă.

Şeful CNCAV a mai informat că, în prima săptămână din luna mai, „foarte probabil”, va începe distribuirea de telefoane în centrele de vaccinare pentru a facilita comunicarea. Numărul de telefon al fiecărui centru va fi afişat în platforma de imunizare, pentru a se putea legătura direct.

La sfârşitul acestei săptămâni, va fi operaţionalizată şi posibilitatea a se alege centrul de vaccinare anti-COVID pentru efectuarea dozei de rapel, a menţionat Valeriu Gheorghiţă.

„În momentul de faţă, încă nu este operaţionalizată această cerinţă în platformă. Ea va fi operaţionalizată la sfârşitul acestei săptămâni, însă, până la acel moment, persoanele se pot adresa pentru vaccinarea cu doza de rapel într-un centru de vaccinare din apropierea localităţii de rezidenţă sau de domiciliu şi, în măsura în care sunt locuri libere, se pot vaccina. Preferabil să se anunţe centrul de vaccinare cu cel puţin 72 de ore anterior”, a explicat preşedintele CNCAV.

El a amintit că luni a fost deschis la Cluj-Napoca al doilea centru de tip drive-thru din România, care foloseşte vaccin de la compania Pfizer, şi au fost imunizate 354 de persoane. La centrul drive-thru din Deva s-au vaccinat, de la deschidere, 1.673 de persoane, completat Valeriu Gheorghiţă.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...