Gherman: Republica Moldova ar putea prezenta cererea de aderare la UE în mandatul actualului guvern

Republica Moldova ar putea să prezinte cererea de aderare la Uniunea Europeană într-un viitor previzibil, chiar în perioada mandatului actualului guvern, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, într-un interviu pentru Radio Moldova Actualităţi, ministrul de externe moldovean, Natalia Gherman, subliniind că pentru aceasta este necesar de implementat reformele despre care se vorbeşte demult în societate şi sunt solicitate şi de partenerii europeni.
Economica.net - lun, 31 aug. 2015, 05:43

‘Va fi un proces firesc şi logic să cerem Uniunii Europene trecerea sau avansarea Republicii Moldova la următoarea etapă – pregătirile pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană’, a spus Gherman, ministru de externe şi vicepremier în guvernul de la Chişinău.

‘Trebuie să obţinem această masă critică de acţiuni şi de reforme în cadrul implementării Acordului într-o aşa manieră încât să nu lăsăm nici un argument, nici un semn de întrebare sau un dubiu în ceea ce priveşte voinţa politică a Republicii Moldova şi capacitatea noastră de a ne reforma şi de a consolida societatea în susţinerea acestei idei de integrare europeană’, a estimat ea.

‘Nu aş numi un termen; termenul trebuie să fie fixat de noi şi coordonat cu partenerii noştri din Uniunea Europeană. Terenul trebuie să fie foarte bine pregătit. Nu aş vrea să spun că acest lucru se va întâmpla foarte târziu, eu văd această perioadă şi evoluţie pe parcursul mandatului actualului guvern’, şi-a exprimat speranţa ministrul moldovean de extern, adăugând că ‘pentru aceasta este nevoie şi de o stabilitate politică în Republica Moldova’.

‘Noi nu putem face acest lucru atunci când guvernele se schimbă la fiecare 6-8 luni. Atunci când demarează ceva trebuie să fie dus până la bun sfârşit (…). Aceasta, din punctul meu de vedere, este o condiţie indispensabilă pentru avansarea rapidă pe planul de reforme proeuropene. Mi-aş dori foarte mult să văd actualul guvern, actuala clasă politică depunând această cerere într-o perioadă foarte şi foarte previzibilă’, a reiterat Natalia Gherman.

Te-ar mai putea interesa și
Încă 14 zile de carantină pentru orașul Bragadiru
Încă 14 zile de carantină pentru orașul Bragadiru
Măsura de carantină zonală se prelungeşte de luni seara, cu 14 zile, pentru oraşul Bragadiru, a anunţat Prefectura Ilfov....
Brandul Tedi a intrat și pe piața de înghețată
Brandul Tedi a intrat și pe piața de înghețată
Marca Tedi, unul dintre liderii de pe piața de băuturi răcoritoare destinate copiilor, a anunțat că și-a adăugat un ...
Oxygen devine agenția care se ocupă de comunicarea corporate și de brand a Farmec
Oxygen devine agenția care se ocupă de comunicarea corporate și de brand a Farmec
Agenția Oxygen a anunțat luni prin intermediul unui comunicat că a câștigat pitch-ul organizat de Farmec, cel mai mare ...
UiPath mizează pe o evaluare de 26 de miliarde de dolari în listarea la Bursa de la New York
UiPath mizează pe o evaluare de 26 de miliarde de dolari în listarea la Bursa de la New York
Producătorul de software UiPath, primul unicorn românesc, a stabilit termenii pentru oferta sa publică iniţială (IPO) ...