1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Finanţe şi bănci

Gheţea: 2014 va fi un an cu pierderi majore în bănci. Factura crizei o plăteşte sistemul bancar

Sistemul bancar din România va încheia anul 2014 cu o pierdere majoră, având în vedere procesul de curăţare a bilanţurilor de creditele neperformante, care ar fi trebuit să se încheie la finalul lunii septembrie, dar nu s-a finalizat încă, a declarat joi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea într-un seminar pe teme economice.

30 oct, 2014 | Agerpres

'În opinia mea 2014 va fi un an cu o pierdere majoră (în sistemul bancar - nr.). În 2013 sistemul bancar a fost pe uşoară creştere, dar în cei trei ani anteriori a înregistrat pierderi. Deja, la opt luni, a fost anunţată de către Banca Naţională a României o pierdere la nivelul sistemului, şi nici măcar nu începuse foarte bine procesul de curăţire a bilanţurilor. Eu am mai spus şi repet: factura crizei o plăteşte sistemul bancar în mare parte, pentru că toate aceste provizioane pe care trebuie să le facem pentru creditele neperformante înseamnă tot atâţia bani pe care nu i-am recuperat de la clienţii care au intrat în faliment, pe care probabil nu o să îi recuperăm niciodată la valoare iniţială pentru că între timp, clienţii fie nu o să mai poată mişca deloc, fie garanţiile pe care le avem nu mai au valoarea pe care au avut-o', a explicat Gheţea.

Cu privire la procesul de externalizare a creditelor neperformante, preşedintele ARB susţine că este în plină desfăşurare, dar, având în vedere complexitatea, nu a fost finalizat la timp, scrie Agerpres.

'Au fost făcute acţiuni de curăţire a bilanţurilor, care s-au dorit a fi finalizate undeva în septembrie, cel puţin aceasta a fost solicitarea din partea Băncii Naţionale. În opinia mea nu s-au finalizat. Noi am spus că lucrurile nu sunt chiar foarte simple, BNR a înţeles şi a zis că cine nu reuşeşte până la 30 septembrie vine şi justifică de ce', a explicat Radu Gheţea.

Referitor la evoluţia creditelor neperformante până la finalul acestui an, preşedintele ARB a declarat că BNR şi întregul sistem îşi doresc să se ajungă la un procent de credite neperformante comparabil cu cel mediu din Uniunea Europeană. 'Asta înseamnă să scădem mult sub ceea ce avem acum. S-au făcut curăţiri de bilanţuri, dar nu în totalitate. Acţiunea nu este una simplă. Sunt activităţi minuţioase, de luare la mână, practic, a tuturor creditelor, a tuturor situaţiilor juridice ale clienţilor care sunt în diverse faze ale insolvenţei', a mai spus Gheţea

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO