Gheţea, ARB: Deciziile instanţelor care schimbă un contract ce exprimă voinţa părţilor nu ajută creditarea

Sentinţele judecătoreşti care schimbă prevederile unui contract de credit care exprimă voinţa părţilor nu ajută la redresarea creditării, a declarat joi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, referindu-se la decizia recentă a unei instanţe de judecată de a transforma un credit din franci elveţieni în lei la cursul de schimb de la data acordării împrumutului.
Economica.net - joi, 11 sept. 2014, 12:48
Gheţea, ARB: Deciziile instanţelor care schimbă un contract ce exprimă voinţa părţilor nu ajută creditarea

‘Eu cred că astfel de decizii nu sunt de natură să redreseze activitatea de creditare. Atunci când vezi ce ţi se poate întâmpla, nu te mai grăbeşti să reiei creditarea. La nivelul băncii noastre (CEC Bank – n.r.) nu avem astfel de probleme, dar asta nu înseamnă că nu suntem interesaţi de ce se întâmplă în general, iar în calitate de preşedinte al ARB transmit îngrijorarea sistemului’, a spus Gheţea.

Referitor atât la impactul unor astfel de decizii judecătoreşti, cât şi la iniţiativele legislative care ar da dreptul clienţilor băncilor să solicite schimbarea clauzelor contractuale, aflate în dezbaterea parlamentarilor în această perioadă, preşedintele ARB a spus că Banca Naţională a României se ocupă de analizarea impactului.

‘Probabil în câteva zile veţi vedea rezultatele studiilor BNR cu privire la efectele unor astfel de decizii, care determină băncile să preia nişte cheltuieli nejustificate’, a mai spus Radu Gheţea.

El a precizat că sumele nu sunt neglijabile, iar impactul transformării condiţiilor de creditare în diversele forme – la cursul de la data acordării creditului, transformarea la solicitarea clientului dintr-o valută în alta decât leul sau transformarea în lei – efectul este ‘deosebit de puternic’.

Referitor la acuzaţiile unor parlamentari potrivit cărora băncile fac presiuni asupra lor pentru a nu aproba aceste propuneri legislative, preşedintele ARB a spus că nu este vorba de presiuni ci de exprimarea punctului de vedere şi a argumentelor pentru fiecare proiect în parte.

‘ARB a transmis informaţiile pe care le deţine la Parlament. BNR va face publice datele sau nu, după cum consideră, eu nu-mi pot permite să dau publicităţii astfel de informaţii. Nu ştiu în ce măsură o asociaţie şi 40 de bănci pot să facă o presiune mai mare decât peste 500 de aleşi ai poporului, în condiţiile în care dânşii au ultimul cuvânt. Este o interpretare greşită. Noi nu facem presiuni, noi ne spunem punctul de vedere. Credeţi că foloseşte cuiva ca această ţară să rămână fără un sistem bancar viabil? Eu cred că nu’, a punctat Gheţea.

În premieră în România, magistraţii Tribunalului Galaţi au dat câştig de cauză unei femei, director al unei sucursale bancare din Galaţi, care a cerut transformarea în lei a creditului luat în franci elveţieni de la o altă bancă, hotărârea instanţei stipulând ca acesteia să îi fie restituit şi comisionul de risc care i-a fost reţinut ilegal.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...