Gheţea: CEC Bank a realizat un profit brut de 91 milioane lei, în primele patru luni

CEC Bank a obţinut un profit brut de 91 milioane lei, în primele patru luni din acest an, în linie cu obiectivele asumate, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedinte director-general al băncii, conform unui comunicat de presă remis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 30 mai 2017, 14:39
Gheţea: CEC Bank a realizat un profit brut de 91 milioane lei, în primele patru luni

‘Conform misiunii asumate, CEC Bank continuă să susţină cu precădere IMM-urile, agricultura şi administraţiile publice locale. O atenţie deosebită este acordată cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri europene. Pentru anul 2017 ne-am propus o creştere a activităţii, în special în zona creditării, cu impact vizibil asupra creşterii eficienţei. La data de 30 aprilie 2017, Banca a obţinut un profit brut de circa 91 milioane lei, în linie cu obiectivele asumate’, a spus Gheţea.

CEC Bank a avut în 2016 o cotă de piaţă de 7,16% din total active bancare, ‘în condiţiile în care piaţa bancară din România a fost extrem de dinamică pe segmentul de achiziţii şi fuziuni, precum şi în condiţiile în care unele bănci din sistem au beneficiat de majorări ale capitalului social din partea acţionarilor’.

‘Astfel, CEC Bank a încheiat anul 2016 cu o valoare totală netă a bilanţului de 28,162 milioane lei, în creştere cu 2,4% faţă de anul 2015. În anul 2016, portofoliul de credite în sold aferent clienţilor persoane juridice a crescut cu circa 2,5%, în timp ce la nivelul sistemului bancar, acelaşi indicator a înregistrat o scădere cu 1,4% faţă de anul 2015. De asemenea, Banca şi-a majorat şi portofoliul de credite în sold acordate persoanelor fizice, care a înregistrat o creştere cu circa 10% în anul 2016 faţă de anul precedent. În ambele cazuri însă, creşterea reală a soldului aferent acestor credite a fost de circa 12%, dar aceasta a fost diminuată de operaţiunile de reducere directă a valorii contabile brute a creditelor (‘write-off’)’, se arată în document.

În ceea ce priveşte volumul de credite noi acordate în anul 2016, acesta a crescut faţă de anul 2015 cu 23,6%, în timp ce creşterea înregistrată de sistemul bancar a fost de 5,5%.

‘Activitatea de creditare a înregistrat însă un ritm de creştere mult mai intens decât imaginea pe care o oferă soldurile din bilanţ, întrucât creditele acordate clienţilor care activează în agricultură sunt acordate şi rambursate integral în cursul anului, iar unele dintre creditele aprobate în anul 2016 şi neutilizate până la 31 decembrie 2016 nu sunt reflectate în soldul bilanţier. Continuând politica de susţinere a absorbţiei de Fonduri Europene, Banca a finanţat până la sfârşitul anului 2016 un număr de 37.183 proiecte eligibile pentru accesarea acestor fonduri, pentru care valoarea însumată a granturilor se ridică la peste 12,116 milioane lei’, informează CEC Bank.

Soldul depozitelor atrase de la clientela nebancară a înregistrat o creştere cu 1,7% faţă de anul precedent.

‘Banca a obţinut un profit brut de 15,8 milioane lei, în pofida condiţiilor generate de creşterea semnificativă a cheltuielilor cu ajustările pentru deprecierea creditelor neperformante, necesare pentru conformarea la cerinţele prudenţiale recomandate de Banca Centrală Europeană şi de Banca Naţională a României’, conform comunicatului citat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Liviu Stoleru, CEO-ul celui mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc, predă de la 1 ianuarie 2022 ștafeta ...
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Bill de Blasio, primarul oraşului New York, a anunţat luni că toţi angajaţii din sectorul privat vor fi vizaţi de obligativitatea ...
Bitcoin, încă în zona vulnerabilă, nu convinge decât dacă revine spre 60.000 de dolari până la finele anului
Bitcoin, încă în zona vulnerabilă, nu convinge decât dacă revine spre 60.000 de dolari până la finele anului
Criptomonedele trec, în prezent, printr-o perioadă de ajustări. După un vârf de aproape 3 trilioane de dolari atins ...