Gheţea: Era digitală va schimba operaţiunile de banking, inclusiv în România, în viitorul apropiat

Era digitala va schimba operatiunile de banking în viitorul apropiat, dar pe de alta parte trebuie gasite solutii pentru evitarea riscurilor în operatiunile bancare, a declarat într-o conferinta de specialitate, Radu Gratian Ghetea, presedinte onorific al Asociatiei Române a Bancilor /ARB/.
Economica.net - Dum, 01 nov. 2015, 06:30
Gheţea: Era digitală va schimba operaţiunile de banking, inclusiv în România, în viitorul apropiat

‘Cred ca ceva ce nu putem evita în dezbaterile noastre de azi este importanta erei digitale care va schimba bankingul, operatiunile de banking în viitorul apropiat. Aceasta problema este dezbatuta la toate nivelurile indiferent daca vorbim despre strategie, tehnologie sau de evolutii viitoare. Bineînteles ca SWIFT are o activitate specifica pe care noi o folosim activitatea noastra zilnica. Cum poate SWIFT sa asiste la elaborarea strategiei noastre? SWIFT deja a venit cu propuneri pe care ni le-a facut. Conform experientei mele, lucrurile mici contribuie la construirea lucrurilor importante si ma refer aici la o solutie relativ neînsemnata ca importanta propusa recent de SWIFT, si anume KYC – Cunoaste-ti corespondentul. Din punctul meu de vedere, KYC este o parte importanta de a nu consuma riscuri în comunitatea bancara. Sunt foarte multi nou veniti în mediul bancar care ofera acest tip de serviciu’, a spus Ghetea.

Acesta a adaugat ca, la ora actuala, comunitatea SWIFT din România cuprinde 45 de membri, dupa ce, la momentul acceptarii ca membru al comunitatii, tara numara numai patru membri din mediul bancar, scrie Agerpres.

‘Trebuie, pe de o parte, sa gasim solutii în ceea ce priveste impactul tehnologic, iar pe de alta parte sa gasim solutii pentru evitarea riscurilor foarte mari în operatiunile bancare. În România deja avem mult interes pentru solutia anuntata de SWIFT si pot spune ca CEC Bank este deja parte a acestui proiect si sper ca, în câteva zile, sa putem fi certificati SWIFT. Acum 23 de ani, România a fost acceptata ca membru al comunitatii SWIFT si ulterior bancile la nivel individual. Solicitarea pentru România s-a facut la cererea a patru banci, în 1990 – Banca Româna pentru Comert, Banca Agricola, Banca de Dezvoltare si Banca Societe Generale, care nu avea nicio legatura cu BRD de azi. La ora actuala, avem toata comunitatea bancara conectata la SWIFT. Comunitatea SWIFT din România este reprezentata de 45 de membri conectati. Este o comunitate foarte activa, foarte interesata în a promova toate solutiile pe care le-a oferit SWIFT, de-a lungul anilor’, a mentionat reprezentantul ARB.

Asociatia Româna a Bancilor /ARB/ organizeaza, miercuri, cea de-a VI-a editie SWIFT Business Forum România, eveniment care se adreseaza managementului si personalului din departamentele de operatiuni, plati si decontari, trezorerie, piete de capital si conformitate ale institutiilor de credit, societatilor de investitii financiare, emitentilor de instrumente financiare, precum si clientilor din institutiile financiar-bancare.

Constituind o platforma reala pentru schimbul de informatii si colaborare la nivelul industriei în ultimii cinci ani, SWIFT Business Forum România se va concentra în acest an pe interoperabilitate si inovare.

Codul SWIFT reprezinta formatul standard de identificare bancara pentru fiecare institutie si se regaseste în indexul Bank Identifier Codes /BIC/. Aceste coduri sunt utilizate când se efectueaza transferuri de bani între banci, în mod special în cazul tranzactiilor internationale, precum transferuri de depozite bancare dispuse de catre clientii bancilor, transferuri de depozite rezultate în urma tranzactiilor interbancare, confirmari de cumparari sau vânzari de titluri, deschideri de acreditive documentare, extrase de cont etc.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...