Ghinea: Acest Guvern a adus în ţară două miliarde euro. Cifra previzionată pentru 2016 este de 3,2 miliarde de euro

Acest Guvern a adus deja în ţară două miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 - 2013, iar cifra previzionată pentru tot anul 2016 este de 3,2 miliarde de euro, susţine ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
Economica.net - joi, 28 iul. 2016, 18:18
Ghinea: Acest Guvern a adus în ţară două miliarde euro. Cifra previzionată pentru 2016 este de 3,2 miliarde de euro

‘Batman, Batman! Guvernul a adoptat ieri un memorandum, care reprezintă o banalitate: Ministerul de Finanţe a cules de la Autorităţile de Management (AM) previziunile bugetare, pentru a fi trimise Comisiei Europene. Aceste cifre – furnizare de toate AM-urile – confirmă la virgulă ceea ce am declarat public până acum’, a scris Cristian Ghinea, joi, pe Facebook.

Totodată, ministrul Fondurilor Europene spune ce conţine memorandumul.

‘Am declarat că acest Guvern a adus deja în ţară două miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 – 2013. Graţie acestui memorandum, avem şi cifra previzionată pentru tot anul 2016: 3,2 miliarde de euro (ca să fiu exact: 3.296.760.115 euro)’, spune Ghinea.

Acesta precizează că Ministerul Fondurilor Europene a conceput o procedură simplificată de desemnare (acreditare) pentru unele Autorităţi de Management pentru Programele 2014 – 2020. ‘Tocmai pentru a nu aştepta desemnarea tuturor AM-urilor ca să trimitem cererile de plată. Datorită acesteia, vor intra bani în ţară chiar din acest an. Mai exact 136.848.561 euro pentru POAT, POAD şi POCA (programele de asistenţă tehnică, umanitar şi capacitate administrativă). Chiar azi am negociat o posibilă modalitate prin care pe anumite scheme simplificate din POCU putem urma un model similar, deci sunt convins că putem chiar mai mult, e o estimare conservatoare cea din memorandum’, explică Cristian Ghinea.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, faptul că această schemă pentru cele 3 Programe a fost acceptată după negocieri lungi şi serioase cu Comisia Europeană este un succes al actualei echipe de conducere a MFE.

‘Dat fiind că guvernul Ponta nu a început acreditarea din 2014 cum ar fi putut să o facă, trebuie să folosim metode de grăbire a sistemului de acreditare. Facem curăţenie după incapabili, în toate domeniile’, afirmă Ghinea.

Conform acestuia, procesul de desemnare (acreditare) care va fi finalizat în acest an va face ca, în 2017, România să primească 3,6 miliarde de euro.

‘Procesul de desemnare (acreditare) care va fi finalizat în acest an şi pentru care muncim pe brânci – deşi ar fi trebuit să fie gata dinainte de noi – va face ca în 2017, odată cu acreditarea tuturor AM-urilor, să primim 3,6 miliarde de euro (mai exact previzionam: 3,671,203,258 Euro). Ca să fiu clar: memorandumul adoptat ieri de Guvern dă şi cifra de absorbţie pentru 2017: 3,6 miliarde în 2017, odată ce am încheiat acreditarea. Pentru asta, trebuie: a) să finalizăm acreditarea întârziată de Ponta şi sabotată de Ghiţă prin sisteme de IT fanteziste şi scump plătite şi b) să lansăm ghiduri şi proiecte. Ceea ce facem la foc automat. Vedeţi site-ul MFE. Ghiduri pentru infrastructură, termoficare, abandon şcolar, burse pentru profesori, economie socială. Toate în cele 95 de zile de când am venit la minister. Toate acestea vor deveni proiecte, vor începe din prefinanţarea aflată deja în ţară, apoi vor deveni facturi de trimis la Comisie, după acreditare’, spune Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene mai spune că în memorandumul adoptat de Guvern nu se vorbeşte despre ‘zero absorbţie’.

‘Azi, domnii Ghiţă, Ponta & Co. o ţin langa cu zero-zero. Cine i-a preluat a făcut o uriaşă gafă: s-au scris articole fără să fi citit materialul de bază. Nicăieri nu se spune în memorandum despre zero absorbţie. Dimpotrivă, se arată cât va intra în acest an în ţară din închiderea Programelor 2007 – 2013 (3,2 miliarde), se arată cât vor intra pentru 2014 – 2020 chiar ÎNAINTE de definitivarea acreditării (graţiei iniţiativelor noastre) şi se arată cât va intra în 2017 odată ce definitivăm anul acesta acreditarea pe care Ponta nu a fost capabil să o facă (3,6 miliarde). Deci, ce anume e zero? Batman, Batman!’, mai afirmă Ghinea.

Acesta mulţumeşte totodată pentru oportunitatea de a promova aceste realităţi.

‘Mulţumesc pentru oportunitatea de a promova aceste realităţi. Riscam ca acest memorandum foarte tehnic să treacă neobservat. Aşa, am avut o întreagă campanie de presă azi, cu articole scrise aseară, înainte ca Memorandumul să fie publicat (azi). Deci nu e un document oficial al Guvernului care confirmă ceva cu zero, e un document oficial al Guvernului care re-confirmă ce am tot zis şi că nu e cu zero. Şi acum nu vorbim doar despre PNDR (cum am făcut la Parlament), ci de alte 3 programe operaţionale. Nu era Volgă, era bicicletă, nu i s-a dat, i s-a luat’, spune Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene precizează că este bine să se ştie de acum că actualul Guvern a făcut posibilă absorbţia din 2017.

‘Dacă avem vreun ghinion istoric şi anul viitor revin la guvernare domnii Ponta, Ghiţă şi prietenii dumnealor, să ştiţi cine a făcut absorbţia din 2017: 3,6 miliarde de euro vin din mandatul acestui guvern. PS. Domnul Ghiţă elucubrează că mă ia DNA. Funie în propria casă? Legat de ce am trimis la pomenita instituţie, calm: va urma 🙂 PPS. Maşinăria de propagandă lucrează – Ghiţă et co au furat destul cât să o ţină în viaţă’, mai afirmă Ghinea.

Reacţia ministrului Fondurilor Europene vine după ce deputatul PSD Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a afirmat joi că România riscă să aibă un grad de absorbţie egal cu zero în 2016 pe fondurile gestionate de Ministerul Fondurilor Europene.

‘România riscă să aibă un grad de absorbţie egal cu ZERO în 2016 pe fondurile gestionate de Ministerul Fondurilor Europene. (…) Iată însă că astăzi o revistă (…) publică o anchetă susţinută şi de memorandumul asumat ieri de guvernul tehnocrat din care reiese exact realitatea subliniată de mine în cadrul şedinţei de audiere a domnului Ghinea: gradul de absorbţie al României pe fonduri structurale în 2016 este zero’, a susţinut Birchall, într-o declaraţie de presă remisă AGERPRES.

În declaraţia sa, Birchall face referire la un material publicat de Capital. Potrivit site-ului Capital.ro, un memorandum discutat în şedinţa de Guvern de miercuri arată că absorbţia fondurilor structurale din ciclul financiar 2014-2020 este 0%.

Te-ar mai putea interesa și
Rompetrol aniversează 20 de ani de activitate în Republica Moldova. A devenit cel mai mare furnizor de carburanți de pe piață
Rompetrol aniversează 20 de ani de activitate în Republica Moldova. A devenit cel mai mare furnizor de carburanți de pe ...
Rompetrol Moldova, parte a Grupului KMG International, aniversează 20 de ani de la înființare, perioadă în care și-a consolidat prezența și a devenit cel mai important furnizor de......
Airbus acceptă să plătească milioane de euro pentru a evita să fie judecată pentru corupţie – dpa
Airbus acceptă să plătească milioane de euro pentru a evita să fie judecată pentru corupţie – dpa
Constructorul european de avioane Airbus a ajuns la un acord cu autorităţile judiciare din Franţa pentru a face o plată ...
Rusia avertizează cu privire la „riscul enorm” al unei confruntări armate între puteri nucleare
Rusia avertizează cu privire la „riscul enorm” al unei confruntări armate între puteri nucleare
Rusia a avertizat joi că există un risc "enorm" ca un conflict cu arme convenţionale între puteri atomice să degenereze ...
Rata şomajului în zona euro a coborât la un nou minim istoric de 6,5% în luna octombrie
Rata şomajului în zona euro a coborât la un nou minim istoric de 6,5% în luna octombrie
Rata şomajului în zona euro a atins un nou minim istoric în luna octombrie, coborând la 6,5% din populaţia activă, ...