1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 26 º

News

Ghinea: Sistemul de management al fondurilor europene nu arată bine.Noi am luat un trabant şi nu avem timp să schimbăm roţile

Sistemul de management al fondurilor europene nu arată bine, este extrem de fragmentat, iar oameni care iau decizii nu sunt şi responsabili pentru ele, a declarat ministrul de resort, Cristian Ghinea, într-un interviu la RFI, preluat de Agerpres.

21 sep, 2016 | Agerpres

'Problema este că noi am luat un trabant care are 10 minute să ajungă la finish şi facem toate eforturile să ajungă la finish pentru că este această întârziere a procesului de acreditare şi nu avem timp să-l oprim, să-i schimbăm roţile şi să-l facem o maşină mai bună. Ar trebui ca după ce se încheie procesul de acreditare, să avem o discuţie şi o dezbatere publică despre cum arată acest sistem de management al fondurilor europene, pentru că nu arată bine deloc. Este un sistem extrem de fragmentat, este un sistem în care oameni care iau decizii nu sunt şi responsabili pentru aceste decizii, totul se sparge în capul ministrului Fondurilor Europene - mă refer şi la funcţionarii din domeniu care iau sporul de fonduri europene indiferent ce fac, indiferent de performanţă, toată lumea ia acelaşi spor, ceea ce nu este un sistem OK, dar pe care nu mi-am propus şi nu o să-l schimb în acest mandat pentru că avem această prioritate de a termina acreditarea, mă refer la Autoritatea de Audit care este la Curtea de Conturi şi care face aşa-zisele recomandări din care decurge o complicare, o complexitate extremă a fondurilor europene. Nu Autoritatea de Audit răspunde în faţa beneficiarilor, ci Autorităţile de Management şi MFE, mă refer la Organisme Intermediare care sunt la alte ministere şi dacă ai doi la două instituţii diferite când sunt întrebaţi cine e de vină pentru diverse lucruri care nu merg dau vina unii pe alţii', a afirmat Ghinea.

El a precizat că, de când este ministru, oamenii din Autorităţile de Management şi din Organismele Intermediare se 'toarnă' unii pe alţii.

'De când sunt ministru se toarnă permanent la mine oamenii din Autorităţile de Management care sunt la MFE cu oamenii din Organismele Intermediare care sunt la alte ministere. Am creat un sistem foarte complex care este foarte bun la a plăti salariile oamenilor din sistem dar care este foarte prost în a asigura responsabilitatea publică pentru lucrurile care nu merg. Acest sistem ar trebui regândit dar nu poţi să îl regândeşti acum când suntem în această întârziere în procesul de acreditare. Trebuie să facem lansarea Programelor Operaţionale, să facem acreditarea sistemului şi apoi să avem această conversaţie despre cine ce face în sistem şi cum putem să răsplătim performanţa individuală. Altfel, am creat un sistem perfect de învârtit hârtii şi care nu are mecanismele de responsabilitate aşa cum ar trebui să le aibă', a mai afirmat Ghinea.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO