Ghişeul.ro: Aproape 250 de primării înrolate şi 250.000 de plăţi de 70 de milioane lei, în perioada 2011-2016

Aproape 250 de primării s-au înregistrat în Sistemul Naţional Electronic de Plată Online - Ghişeul.ro, în perioada 2011 - 2016, iar până în prezent au fost efectuate 250.000 de plăţi, în sumă de peste 70 de milioane de lei, potrivit datelor prezentate, luni, într-o conferinţă de specialitate, dedicată împlinirii a 5 ani de când a fost lansată platforma de plăţi online.
Economica.net - lun, 30 mai 2016, 08:31
Ghişeul.ro: Aproape 250 de primării înrolate şi 250.000 de plăţi de 70 de milioane lei, în perioada 2011-2016

Cu cele aproape 248 de primării care acceptă, în prezent, plata cu cardul online a taxelor şi impozitelor locale prin intermediul platformei www.ghiseul.ro – Sistemul Naţional Electronic de Plată Online se înregistrează o creştere de peste 30% a numărului acestora, comparativ cu finalul anului trecut, în timp ce acoperirea naţională este de peste 80% din populaţia urbană şi bancarizată a României.

Conform datelor, apetitul românilor pentru plata online a taxelor şi impozitelor locale a crescut semnificativ în 2016, având în vedere că valoarea şi numărul tranzacţiilor efectuate prin Ghişeul.ro, în primele patru luni, însumează aproape o treime din toate plăţile realizate de la lansarea platformei naţionale pâna în prezent. Astfel, contribuabilii au realizat, în perioada ianuarie – aprilie 2016, un număr de 75.955 de plăţi cu cardul pe Ghişeul.ro, în valoare totală de peste 21 milioane de lei. Prin comparaţie, în perioada 2011 – 2016, pe aceeaşi platformă au fost contorizate peste 250.000 de plăţi, în sumă de peste 70 milioane de lei.

Lansat în anul 2011, Ghişeul.ro este un proiect derulat în parteneriat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR) şi Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor şi impozitelor locale.

În cei cinci ani de funcţionare, platforma www.ghiseul.ro a înregistrat mai multe momente de referinţă, atât din punct de vedere tehnic, cât şi în ceea ce priveşte utilizarea. În acest sens, numai în ultimul an s-a introdus eliberarea datelor de acces online, ceea ce a condus la un prag de 117.000 de utilizatori activi unici, în luna martie 2016, plata amenzilor de circulaţie fără niciun drum către administraţiile locale datorită opţiunii de încărcare a copiei procesului verbal direct în sistem şi transmiterii automate către primăria beneficiara, precum şi plata online a taxelor şi impozitelor locale pentru persoanele juridice (proiect pilot derulat pentru sectorul 3 din Bucureşti).

Din 2011 şi până în prezent, mai bine de 115.000 de contribuabili şi-au activat contul pe www.ghiseul.ro. Principalul avantaj al plăţii impozitelor şi taxelor locale online cu orice card pe Ghişeul.ro este posibilitatea de a achita oricând şi de oriunde, fără comision. Mai mult, contribuabilii înrolaţi pe www.ghiseul.ro au posibilitatea de a plăti taxele şi impozitele locale pentru alte proprietăţi deţinute pe teritoriul României, cu condiţia ca municipalitatea pe raza căreia se află proprietatea să fie înrolată în sistem.

Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR) este instituţia publică de specialitate a Administraţiei Publice Centrale, în subordinea Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, care are rolul de a opera sisteme informatice la nivel naţional destinate guvernării electronice. Prin activităţile pe care le derulează şi proiectele pe care le are în administrare, AADR se doreşte a fi punctul central de acces al cetăţenilor la informaţii şi servicii de e-guvernare. În aceasta calitate, AADR gestionează şi operează sisteme de importanţă majoră pentru România, precum: Ghiseul.ro, e-Guvernare (Sistemul de Guvernare Electronică), S.E.A.P. (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), S.I.A.E. (Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi) şi P.C.U. (Punctul de Contact Unic).

Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO) este persoana juridică fără scop patrimonial, nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit, al cărei scop este promovarea şi dezvoltarea plăţilor electronice în România.

Te-ar mai putea interesa și
Aspecte negative ale meseriei de detectiv
Aspecte negative ale meseriei de detectiv
Dispariţii, infidelitate, monitorizarea copiilor de către părinţi sau a angajaţilor de către companii, competiţia neloială sunt doar câteva din motivele pentru care sunt solicitaţi......
Furnizorii de energie arată că nu ei sunt de vină pentru creșterea prețurilor la consumatori. Care sunt cauzele scumpirii accelerate a energiei electrice
Furnizorii de energie arată că nu ei sunt de vină pentru creșterea prețurilor la consumatori. Care sunt cauzele scumpirii ...
Asociația Furnizorilor de Energie (AFEER) arată că furnizorii de energie electrică depun toate eforturile pentru ca majorările ...
iPhone 13 – Apple lucrează cu furnizori din China pentru cel mal recent model – Nikkei
iPhone 13 – Apple lucrează cu furnizori din China pentru cel mal recent model – Nikkei
Grupul american Apple lucrează cu mai mulţi furnizori chinezi pentru a produce cel mal recent model de iPhone, a anunţat ...
Pandemia a tăiat 20% din afacerile mallurilor din România – Cushman & Wakefield Echinox
Pandemia a tăiat 20% din afacerile mallurilor din România – Cushman & Wakefield Echinox
Cifra de afaceri înregistrată de parcurile de retail din România a scăzut cu 9,5% în timpul pandemiei, în timp ce, ...