Giganții din lumea asigurărilor anticipează un 2020 extrem de agitat: „Planeta arde între incendii și războaie!”

Global Risks Report, publicație realizată cu sprijinul Marsh & McLennan Companies și Zurich Insurance Group, cel mai mare broker și cel mai mare reasigurător din lume, anticipează un 2020 extrem de agitat. Riscurile de mediu precum și tensiunile de natură politică și economică vor provoca daune substanțiale, arată publicația citată. Marsh este prezent și în România, prin subsidiara cu același nume, lider al pieței locale de intermediere în asigurări.
Şerban Buşcu - mie, 15 ian. 2020, 13:32
Giganții din lumea asigurărilor anticipează un 2020 extrem de agitat:

Cele mai multe dintre riscurile majore pe termen lung semnalate de Global Risks Report au legătură cu amenințările majore la adresa mediului. În același timp, confruntările economice alături de polarizarea politicii interne sunt recunoscute ca riscuri semnificative pe termen scurt pentru 2020.

„Raportul anticipează un an în care disensiunile interne și cele internaționale se vor acutiza, context completat de încetinirea economiei. Tulburările geopolitice conduc către un context global instabil marcat de rivalitățile dintre marile puteri. Totuși, în prezent, prioritatea este considerată a fi cooperarea organizațiilor și a decidenților pentru a combate riscurile globale comune.”, arată un comunicat de presă.

Peste 750 de experți au ierarhizat cele mai mari riscuri în funcție de probabilitatea acestora de a se produce și de impactul lor. Pentru 2020, 78% dintre respondenți anticipează creșterea în intensitate a confruntărilor economice dintre țări și accentuarea polarizării politice în interiorul statelor.  Efectele ar fi catastrofale, mai ales, întrucât încetinesc găsirea soluțiilor de rezolvare a provocărilor urgente la nivel global precum: criza climatică, afectarea bio-diversității și declinul speciilor amenințate.


Riscurile de mediu, principala provocare

Pentru prima oară, perspectivele pentru următorii 10 ani concluzionate în Global Risks Report, TOP 5 riscuri în funcție de probabilitate au toate legătură cu mediul. Raportul atrage atenția asupra:

 

  1. Fenomenelor meteo extreme care pot provoca daune majore proprietăților, infrastructurii și pierderi de vieți.

  2. Eșecul măsurilor de reducere a efectelor schimbărilor climatice

  3. Dezastrele de mediu și degradarea provocate de om, inclusiv prin infracțiuni împotriva mediului precum deversările de petrol sau contaminarea radioactivă.

  4. Pierderile mari în ceea ce privește biodiversitatea și colapsul ecosistemelor (terestru sau marin) cu consecințe ireversibile pentru mediu, având ca rezultat epuizarea resurselor naturale.

  5. Dezastre naturale majore precum: cutremur, tsunami, erupție vulcanică sau furtună geomagnetică.

 

„Așadar, în condițiile în care părțile implicate nu se vor adapta schimbărilor din prezent și tulburărilor geopolitice, pregătindu-se pentru viitor, nu va rămâne timp pentru rezolvarea celor mai presante provocări economice, de mediu sau tehnologice.”, concluzionează raportul citat.

Potrivit acestuia, generațiile tinere percep starea planetei ca fiind mult mai îngrijorătoare. Global Risks Report evidențiază modul în care sunt percepute riscurile de către cei născuți după anul 1980. Aceștia au încadrat riscurile legate de mediu ca având un impact mult mai mare decât ceilalți respondenți.

Aproape 90% din categoria respondenților amintiți consideră că „valurile de căldură extremă”, „distrugerea ecosistemelor” și „sănătatea afectată de poluare” vor fi agravate în 2020; comparativ cu 77%, 76% și 67% pentru alte generații. De asemenea, tânăra generație este de părere că impactul provenit din riscurile de mediu va avea o probabilitate ridicată cu accentuarea efectelor catastrofale până în 2030.

Activitatea oamenilor a provocat deja pierderea a 83% dintre toate speciile de mamifere sălbatice și jumătate dintre cele de plante care stau la baza sistemelor noastre de nutriție și de sănătate. Peter Giger, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group, avertizează cu privire la necesitatea urgentă de a accelera procesul de adaptare pentru a evita impactul ireversibil produs de schimbările climatice și pentru a grăbi eforturile de salvare a biodiversității planetei


Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...