Gigantul american ProLogis iese din România. A vândut parcul industrial de lângă București dezvoltatorului CTP

Dezvoltatorul olandez CTP a cumpărat parcul ProLogis Park Bucharest A1 de lângă București de la compania americană ProLogis, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Remon Vos, CEO-ul companiei cumpărătoare.
Andrada Ghira - Dum, 30 aug. 2015, 17:05
Gigantul american ProLogis iese din România. A vândut parcul industrial de lângă București dezvoltatorului CTP

Compania americană ProLogis, cel mai mare dezvoltator de spaţii logistice şi industriale din lume a vândut singurul proiect dezvoltat în România, evaluat la 50 de milioane de dolari. 

Tranzacţia dintre cele două companii a fost parafată pe 12 august, când CTP a preluat firma Prologis Joiţa România, cea prin care a fost dezvoltat parcul industrial, arată datele din Monitorul Oficial. Valoarea tranzacţiei ar putea fi cuprinsă între 50 şi 60 de milioane de euro, potrivit unei estimări ECONOMICA.NET

ProLogis şi-a stabilit prezenţa pe piaţa din România în 2006, iar în 2007-2008 a finalizat construcţia a patru clădiri industriale, dintr-un total de 12 cât erau planificate pe terenul de 56 de hectare. Americanii au investit 72 de milioane de dolari, potrivit datelor din raportul financiar.

Prologis Joiţa România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,37 milioane de euro, în scădere cu 33% faţă de afacerile înregistrate în 2013. Datoriile companiei se ridicau la circa 33 de milioane de euro. 

Parc industrial pe terenul de la Raţiu

Americanii au cumpărat un teren de circa 28 de hectare în apropierea Capitalei, la Bolintin Deal. Ulterior, ProLogis a mai cumpărat un teren de 28 ha pentru noi extinderi, de la Universal Property, o firmă deţinută de Nicolae Raţiu, fiul politicianului Ion Raţiu.

ProLogis a construit patru clădiri industriale cu o suprafaţă închiriabilă totală de 107.000 de mp, fiind unul printre cele mai mari parcuri industriale din România, după Ploieşti west Park (237.000 mp), P3 Bucharest (215.000 mp), Bucharest West (131.000).

ProLogis este cel mai mare dezvoltator de spaţii industriale, cu o suprafaţă dezvoltată de peste 62 milioane de metri pătraţi, activ pe pieţele din SUA, Brazilia, Mexic, Canada, Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Slovacia, Spania, Marea Britanie, China, Japonia şi Singapore. Valoarea totală a activelor în administrare este de 56 miliarde dolari.

Planul de 100 de milioane de euro al olandezilor pentru achiziţii

Inainte de criză, olandezii de la CTP se numărau printre companiile care au cumpărat suprafeţe mari de teren pentru dezvoltări logistice. Dacă alţi dezvoltatori au dat drumul la investiţii, olandezii nu au construit niciun proiect pe piaţa locală. Anul acesta însă, în contextul revenirii economiei, dar şi a revenirii interesului pentru expansiune a companiilor străine, CTP a marşat pe achiziţii. 

Prima achiziţie a fost parcul industrial Mercury Logistic Park din Bucureşti, pentru care a plătit peste 10 milioane de euro fondului american Heitman. A urmat apoi achiziţia unui parc la Arad, dezvoltat de italienii de la Cefin, aflat în insolvenţă şi pentru care a plătit peste 15 milioane de euro. O altă achiziţie a fost anunţată la începutul acestui luni: Deva Logistic Center, cu peste 10 milioane de euro. În plus, CTP a mai finalizat şi o hală de 4.000 mp la Turda pentru un productor german de componente auto, investiţie care s-a ridicat la 5 milioane de euro. Până acum, totalul de plată de pe lista de cumpărături a olandezilor se ridică la 40 de milioane de euro. 

Prezent în primăvara acestui an la Arad, directorul general al CTP, Remon Vos, a declarat că are un buget de 100 de milioane de euro pentru achiziţii. 

CTP este un dezvoltator cu sediul în Olanda, care oferă servicii complete de livrare și management al parcurilor de business high-tech personalizate. Portofoliul CTP cuprinde 220 de clădiri cu o suprafaţă totală de închiriere de 2,5 milioane de mp, are 400 de clienţi şi 160 de angajaţi. Pentru acest an, CTP estimează venituri din chirii de 150 de milioane de euro. Cu noile achiziții, CTP deține în România o suprafață de 62 de ha de teren cu potențial de dezvoltare. 

Notă: În textul iniţial s-a făcut precizarea că CTP este o companie din Cehia. Dorim să menţionăm că CTP este o companie cu sediul în Olanda, care activează pe mai multe pieţe din Europa. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...