Gigantul american ProLogis iese din România. A vândut parcul industrial de lângă București dezvoltatorului CTP

Dezvoltatorul olandez CTP a cumpărat parcul ProLogis Park Bucharest A1 de lângă București de la compania americană ProLogis, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Remon Vos, CEO-ul companiei cumpărătoare.
Andrada Ghira - Dum, 30 aug. 2015, 17:05
Gigantul american ProLogis iese din România. A vândut parcul industrial de lângă București dezvoltatorului CTP

Compania americană ProLogis, cel mai mare dezvoltator de spaţii logistice şi industriale din lume a vândut singurul proiect dezvoltat în România, evaluat la 50 de milioane de dolari. 

Tranzacţia dintre cele două companii a fost parafată pe 12 august, când CTP a preluat firma Prologis Joiţa România, cea prin care a fost dezvoltat parcul industrial, arată datele din Monitorul Oficial. Valoarea tranzacţiei ar putea fi cuprinsă între 50 şi 60 de milioane de euro, potrivit unei estimări ECONOMICA.NET

ProLogis şi-a stabilit prezenţa pe piaţa din România în 2006, iar în 2007-2008 a finalizat construcţia a patru clădiri industriale, dintr-un total de 12 cât erau planificate pe terenul de 56 de hectare. Americanii au investit 72 de milioane de dolari, potrivit datelor din raportul financiar.

Prologis Joiţa România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,37 milioane de euro, în scădere cu 33% faţă de afacerile înregistrate în 2013. Datoriile companiei se ridicau la circa 33 de milioane de euro. 

Parc industrial pe terenul de la Raţiu

Americanii au cumpărat un teren de circa 28 de hectare în apropierea Capitalei, la Bolintin Deal. Ulterior, ProLogis a mai cumpărat un teren de 28 ha pentru noi extinderi, de la Universal Property, o firmă deţinută de Nicolae Raţiu, fiul politicianului Ion Raţiu.

ProLogis a construit patru clădiri industriale cu o suprafaţă închiriabilă totală de 107.000 de mp, fiind unul printre cele mai mari parcuri industriale din România, după Ploieşti west Park (237.000 mp), P3 Bucharest (215.000 mp), Bucharest West (131.000).

ProLogis este cel mai mare dezvoltator de spaţii industriale, cu o suprafaţă dezvoltată de peste 62 milioane de metri pătraţi, activ pe pieţele din SUA, Brazilia, Mexic, Canada, Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Slovacia, Spania, Marea Britanie, China, Japonia şi Singapore. Valoarea totală a activelor în administrare este de 56 miliarde dolari.

Planul de 100 de milioane de euro al olandezilor pentru achiziţii

Inainte de criză, olandezii de la CTP se numărau printre companiile care au cumpărat suprafeţe mari de teren pentru dezvoltări logistice. Dacă alţi dezvoltatori au dat drumul la investiţii, olandezii nu au construit niciun proiect pe piaţa locală. Anul acesta însă, în contextul revenirii economiei, dar şi a revenirii interesului pentru expansiune a companiilor străine, CTP a marşat pe achiziţii. 

Prima achiziţie a fost parcul industrial Mercury Logistic Park din Bucureşti, pentru care a plătit peste 10 milioane de euro fondului american Heitman. A urmat apoi achiziţia unui parc la Arad, dezvoltat de italienii de la Cefin, aflat în insolvenţă şi pentru care a plătit peste 15 milioane de euro. O altă achiziţie a fost anunţată la începutul acestui luni: Deva Logistic Center, cu peste 10 milioane de euro. În plus, CTP a mai finalizat şi o hală de 4.000 mp la Turda pentru un productor german de componente auto, investiţie care s-a ridicat la 5 milioane de euro. Până acum, totalul de plată de pe lista de cumpărături a olandezilor se ridică la 40 de milioane de euro. 

Prezent în primăvara acestui an la Arad, directorul general al CTP, Remon Vos, a declarat că are un buget de 100 de milioane de euro pentru achiziţii. 

CTP este un dezvoltator cu sediul în Olanda, care oferă servicii complete de livrare și management al parcurilor de business high-tech personalizate. Portofoliul CTP cuprinde 220 de clădiri cu o suprafaţă totală de închiriere de 2,5 milioane de mp, are 400 de clienţi şi 160 de angajaţi. Pentru acest an, CTP estimează venituri din chirii de 150 de milioane de euro. Cu noile achiziții, CTP deține în România o suprafață de 62 de ha de teren cu potențial de dezvoltare. 

Notă: În textul iniţial s-a făcut precizarea că CTP este o companie din Cehia. Dorim să menţionăm că CTP este o companie cu sediul în Olanda, care activează pe mai multe pieţe din Europa. 

Te-ar mai putea interesa și
Fermierii români se pregătesc să încheie acest an comercial: Prețurile la grâu și porumb sunt în scădere
Fermierii români se pregătesc să încheie acest an comercial: Prețurile la grâu și porumb sunt în scădere
Fermierii și traderii activi pe plan local se apropie de finalul anului de marketing 2020-2021 și beneficiază în continuare de prețuri cu până la 10%  mai mari față de perioada similară a......
Vodafone România lansează o suită de soluții B2B pentru IMM-uri, de la POS pe smartphone, la sistem IoT pentru agricultură
Vodafone România lansează o suită de soluții B2B pentru IMM-uri, de la POS pe smartphone, la sistem IoT pentru agricultură
Vodafone Business lansează V-Hub, o platformă online dedicată companiilor mici și mijlocii, cu acces gratuit la resurse ...
Campania de vaccinare anti-COVID: 31.447 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Campania de vaccinare anti-COVID: 31.447 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore au fost administrate 31.447 de doze de vaccin, dintre care 25.269 - Pfizer, 3.629 - Johnson&Johnson, ...
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii statelor celor mai industrializate (G7) s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor ...