Gigantul Google, amendat iar în Franța. Ce făcea cu datele utilizatorilor

Gigantul aamerican Google încasează încă o amendă în Europa. De această dată nu mai este vorba despre încălcarea regulilor concurenței ci despre nerespectarea obligațiilor privind confiedențialitatea datelor. Cuantumul amenzii este unul aproape nesemnifictiv în raport cu încasările companiei, însă amenda poate avea repercursiuni importante.
Economica.net - D, 21 iun. 2020, 10:42
Gigantul Google, amendat iar în Franța. Ce făcea cu datele utilizatorilor

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa a confirmat o amendă de 50 de milioane de euro impusă Google, divizie a grupului Alphabet, de autoritatea de reglementare pentru nerespectarea reglementărilor europene în domeniul confidenţialităţii datelor online, transmite Reuters, citat de News.ro.

Deşi suma este mică în raport cu resursele financiare ale Google, amenda provoacă îngrijorare în Silicon Valley, fiind cea mai mare penalitate impusă pentru o astfel de încălcare.

Un purtător de cuvânt al Google a afirmat într-un comunicat că Google va analiza posibile schimbări ale politicii sale.

”Oamenii se aşteaptă să înţeleagă şi să controleze modul în care sunt folosite datele lor şi am investit în instrumente de top în această industrie pentru a ajuta la acest lucru”, arată comunicatul.

”În acest caz nu a fost vorba dacă este necesar consimţământul pentru publicitatea personalizată, ci despre cum ar trebui obţinut. În urma acestei decizii, vom evalua ce schimbări trebuie să facem”, arată comunicatul.

În ianuarie 2019, autoritatea franceză de reglementare CNIL a constatat că operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume nu asigură o transparenţă şi o claritate suficientă în modul în care informează utilizatorii despre gestionarea datelor lor personale şi nu obţine în mod corect consimţământul acestora pentru reclamele personalizate.

Decizia instanţei este bazată pe legea General Data Protection Regulation (GDPR) a Uniunii Europene, care a intrat în vigoare în 2018.

Legea acordă  utilizatorilor un control la bun al datelor lor personale şi oferă autorităţilor de reglementare puterea de a impune amenzi de până la 4% din veniturile lor globale.

Curtea supremă administrativă a Franţei – Consiliul de Stat – a confirmat decizia autorităţii de reglementare CNIL în acest caz.


Te-ar mai putea interesa și
BNR vorbește oficial despre cursul de schimb optim.  Ce și cum decide banca centrală legat de cursul de schimb valutar
BNR vorbește oficial despre cursul de schimb optim. Ce și cum decide banca centrală legat de cursul de schimb valutar
Leonardo Badea, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR) tratează, într-un amplu material de analiză, problema cursului de schimb valutar și cea a deciziilor pe care o bancă......
Firma Irinei Rimes a avut afaceri de 2,2 milioane lei şi marjă de profit net de peste 77% cu un salariat
Firma Irinei Rimes a avut afaceri de 2,2 milioane lei şi marjă de profit net de peste 77% cu un salariat
Irina Music, firmă deţinută integral de cântăreața Irina Rimes, a avut o cifră de afaceri netă de 2,2 milioane de ...
DNA îl contrazice pe Anastasiu în privința calității acestuia în dosarul de mituire a unei funcționare ANAF. „Ambii acționari ai Eurolines au fost martorii denunțători, deți doar unul a semnat denunțul”
DNA îl contrazice pe Anastasiu în privința calității acestuia în dosarul de mituire a unei funcționare ANAF. „Ambii ...
Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, sâmbătă, că, în februarie 2018, celor doi reprezentanţi ai societăţii ...
Intel abandonează proiectul de producție de cip-uri în Germania și Polonia și va continua concedierile
Intel abandonează proiectul de producție de cip-uri în Germania și Polonia și va continua concedierile
Intel a anunțat noi măsuri în planul său de redresare și de reduceri de cheltuieli. Compania abandonează planurile ...