Gigantul Google, amendat iar în Franța. Ce făcea cu datele utilizatorilor

Gigantul aamerican Google încasează încă o amendă în Europa. De această dată nu mai este vorba despre încălcarea regulilor concurenței ci despre nerespectarea obligațiilor privind confiedențialitatea datelor. Cuantumul amenzii este unul aproape nesemnifictiv în raport cu încasările companiei, însă amenda poate avea repercursiuni importante.
Economica.net - Dum, 21 iun. 2020, 10:42
Gigantul Google, amendat iar în Franța. Ce făcea cu datele utilizatorilor

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa a confirmat o amendă de 50 de milioane de euro impusă Google, divizie a grupului Alphabet, de autoritatea de reglementare pentru nerespectarea reglementărilor europene în domeniul confidenţialităţii datelor online, transmite Reuters, citat de News.ro.

Deşi suma este mică în raport cu resursele financiare ale Google, amenda provoacă îngrijorare în Silicon Valley, fiind cea mai mare penalitate impusă pentru o astfel de încălcare.

Un purtător de cuvânt al Google a afirmat într-un comunicat că Google va analiza posibile schimbări ale politicii sale.

”Oamenii se aşteaptă să înţeleagă şi să controleze modul în care sunt folosite datele lor şi am investit în instrumente de top în această industrie pentru a ajuta la acest lucru”, arată comunicatul.

”În acest caz nu a fost vorba dacă este necesar consimţământul pentru publicitatea personalizată, ci despre cum ar trebui obţinut. În urma acestei decizii, vom evalua ce schimbări trebuie să facem”, arată comunicatul.

În ianuarie 2019, autoritatea franceză de reglementare CNIL a constatat că operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume nu asigură o transparenţă şi o claritate suficientă în modul în care informează utilizatorii despre gestionarea datelor lor personale şi nu obţine în mod corect consimţământul acestora pentru reclamele personalizate.

Decizia instanţei este bazată pe legea General Data Protection Regulation (GDPR) a Uniunii Europene, care a intrat în vigoare în 2018.

Legea acordă  utilizatorilor un control la bun al datelor lor personale şi oferă autorităţilor de reglementare puterea de a impune amenzi de până la 4% din veniturile lor globale.

Curtea supremă administrativă a Franţei – Consiliul de Stat – a confirmat decizia autorităţii de reglementare CNIL în acest caz.


Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Şedinţă la Cotroceni pentru a fi decise măsuri restrictive care să ducă la limitarea pandemiei. Certificatul verde, telemunca, reducerea deplasărilor şi a interacţiunii dintre oameni, între măsurile vizate
Şedinţă la Cotroceni pentru a fi decise măsuri restrictive care să ducă la limitarea pandemiei. Certificatul verde, ...
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat ...
Dezvoltatorul WDP urmează să finalizeze depozite de peste 100 de milioane de euro până în trimestrul II din 2022
Dezvoltatorul WDP urmează să finalizeze depozite de peste 100 de milioane de euro până în trimestrul II din 2022
Dezvoltatorul belgian de spații logistice urmează să finalizeze mai multe depozite a căror valoare de investiție se ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Leul începe ziua la valori apropiate de cele anunţate ieri de Banca Naţională.