Globalworth a ajuns la un portofoliu cu o valoare de trei miliarde de euro în 2019. Ce crede Ioannis Papalekas despre impactul coronavirus

Valoarea combinată a portofoliului Globalworth a crescut cu 23,7% la peste trei miliarde de euro la 31 decembrie 2019, iar compania are finalizate sau anunțate 11 investiții imobiliare noi pentru un total de 613,8 milioane euro. Anul trecut, dezvoltatorul și investitorul imobiliar, fondat de Ioannis Papalekas, acum retras din acționariat, a preluat integral și a eliminat filiala Globalworth Polonia de la Bursa de Valori de la Varșovia pentru un total de 216,1 milioane euro.
Economica.net - mar, 31 mart. 2020, 02:54
Globalworth a ajuns la un portofoliu cu o valoare de trei miliarde de euro în 2019. Ce crede Ioannis Papalekas despre impactul coronavirus

De asemenea, compania a livrat un proiect industrial de 17.800 mp, are șapte proprietăți de birouri și industriale în curs de dezvoltare în România și Polonia. Amprenta portofoliului permanent a crescut cu peste 170.000 mp la 1,2 milioane mp, iar gradul de ocupare al proprietăților deținute de Globalworth e de 95%, inclusiv opțiunile de extindere pentru chiriași.

Chiriile contractate permanente au crescut cu 15,6%, până la 184,4 milioane euro, în creștere la 191 milioane euro, incluzând pre-închirieri pentru proprietăți în construcție.

Totodată, numărul de proprietăți certificate verde ale companiei a crescut, naul trecut cu 13, și a ajuns la 43, adică 81,3% din portofoliul comercial al companiei fiind certificate, iar restul în certificare.

Veniturile și veniturile operaționale nete au crescut cu 15,3%, până la 222,2 milioane de euro și, respectiv, 10,7%, până la 147,7 milioane euro, în principal datorită activității de leasing reușite în 2019 și adăugării a opt noi proprietăți de birouri în Polonia.

EBITDA normalizat pentru anul a crescut cu 52,4% la 128 milioane euro.

Impactul coronavirus

„Globalworth a devenit proprietarul principal al biroului din CEE, din păcate însă, răspândirea rapidă a coronavirusului ne-a prins, precum și sistemul economic global și întreprinderile aflate în gardă, creând o incertitudine semnificativă pentru viitor. Este greu de prevăzut impactul pe care îl va avea asupra creșterii economice atât la nivel european, cât și global, precum și asupra performanței activității noastre și a piețelor imobiliare din Polonia și România”, spun oficialii Globalworth.

Compania a implementat deja numeroase măsuri pentru a se proteja și va continua să o facă în viitor, atât timp cât este necesar. În acest sens, de la începutul anului Globalworth și-a îmbunătățit și mai mult lichiditatea, care este în prezent apropiată de 600 milioane euro.

„Globalworth a devenit principalul proprietar de clădiri birourilor din Europa Centrală și de Est, însă, din păcate, răspândirea rapidă a coronavirusului ne-a prins pe noi, precum și sistemul economic global și afacerile, cu garada jos, creând o imensă incertitudine pentru viitor. Niciun sector sau activitate nu vor rămâne neafectate de această situație și, ca grup, am implementat mai multe măsuri semnificative pentru a ne proteja și vom continua să facem acest lucru de acum înainte. Încercăm să protejăm activitatea, să protejăm activele acesteia și ne propunem să limităm pierderile și consecințele acestei crize în evoluție. Acesta va fi centrul operațiunilor noastre zilnice, atât timp cât va fi nevoie, pentru a atenua impactul acestei criză fără precedent. Nu este ușor, deoarece facem parte dintr-un ecosistem cu reglementări, noi restricții fiind impuse în fiecare zi și cu aproape fiecare țară aflată în stare de urgență“, a anunțat Ioannis Papalekas în ultimul raport financiar al Globalworth.

Acesta a mai anunțat că se va concentra în perioada următoare pe punerea în aplicare a mai multor măsuri de precauție în România și Polonia, care să asigure continuitatea activității și viabilitatea pe termen lung.

Omul de afaceri Ioannis Papalekas (43 de ani), recent ieșit din afacerea Globalworth într-o tranzacție cu acțiuni de peste 230 milioane de euro și a anunțat că a demisionat din Consilul de Administrație al Globalworth pentru a se concentra pe partea operațională a companiei în contextul crizei cauzate de pandemia de coronavirus.

În acelaşi timp, Eli Alroy, director non-executiv al companiei a demisionat, iar Geoff Miller, președintele consiliului, va prezida acum Comitetul de investiții, iar John Whittle și Andreea Petreanu, ambii directori independenți neexecutivi, vor deveni membri ai Comitetului de remunerare și, respectiv, ai Comitetului de nominalizare, în locul lui Eli Alroy.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Peste 18,83 milioane de carduri au fost emise în România, până la finele lunii decembrie 2020
BNR: Peste 18,83 milioane de carduri au fost emise în România, până la finele lunii decembrie 2020
Numărul total de carduri emise în România era, la finele ultimului trimestru din 2020, de 18.830.297 unităţi, în creştere cu 1,05% comparativ cu sfârşitul trimestrului anterior, arată...
CNCAV: O nouă tranşă de 224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech soseşte luni în ţară
CNCAV: O nouă tranşă de 224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech soseşte luni în ţară
O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech constând în 224.640 doze va sosi luni, 8 martie, în România, vaccinurile ...
Alte 3.288 cazuri noi de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore
Alte 3.288 cazuri noi de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.288 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a informat, ...
INS: Transportul aerian de pasageri a scăzut cu 69% în 2020
INS: Transportul aerian de pasageri a scăzut cu 69% în 2020
Numărul persoanelor care au optat pentru transportul aerian de pasageri a scăzut anul trecut cu 69%, de la 23.193.300 pasageri ...