Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, a înregistrat pentru prima dată pierdere de la înființare

Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, a încheiat primul an de pandemie cu o pierdere netă de 46,8 de milioane de euro, față de profitul record de 176,18 milioane de euro înregistrat în 2019. Este și primul an pe care Globalworth îl încheie pe minus de la înființarea în 2013, potrivit datelor din rapoartele financiare ale companiei.
Andrada Ghira - vin, 26 mart. 2021, 11:49
Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, a înregistrat pentru prima dată pierdere de la înființare

Cea  mai mare parte a pierderii s-a înregistrat datorită reducerii valorii juste pe investițiile imobiliare. Veniturile Globalworth au crescut ușor cu 0,5% față de 2019 și au ajuns la 223,3 milioane de euro, 56% dintre acestea fiind realizate în Polonia, iar 44% în România, la fel ca în 2019. Venitul operațional a crescut cu 6,5%, la 157,3 milioane de euro.

La începutul anului trecut, chiar înainte de declararea stărilor de urgență în mai multe state europene, inclusiv în România, miliardarul ceh Radovan Vitek devenea acționar majoritar în Globalworth și ajuns să dețină 29,6% dintre acțiunile companiei. Vânzătorul a fost Ioannis Ioannis Papalekas, fondatorul companiei.

CITEȘTE ȘI CEO-ul, deputy CEO-ul şi un director non-executiv şi-au vândut acţiunile deţinute în Globalworth

Apoi, Ioannis Papalekas sa renunțat la pozițiile din companie și s-a restras de tot pe 15 decembrie 2020. Din martie 2021, Maria Popa a preluat funcția de director general al Globalworth România. 

Al doilea cel mai mare acționar este  Growthpoint, cu participație de 29,5%, urmați de Aroundtown cu 22%, Oak Hill Advisors cu 5,3% și BERD cu 5%.

Portofoliu de trei miliarde de euro

Portofoliul Globalworth a rămas în 2020 la aceeași valoare, de 3 miliarde de euro, din care 1,42 miliarde de euro reprezintă proprietățile deținute în România. Chiria contractată anul trecut a fost de 183,4 milioane de euro, din care 81,7 milioane de euro au fost generate din proprietățile din România.

Gradul de ocupare a fost de 90,9% la sfârșitul anului, afectat totuși de livrarea de proprietăți aflate în curs de dezvoltare la începutul anului și o scădere cu 3,3% a ratei de ocupare faţă de anul precedent în clădirile operaționale pe parcursul anului din cauza condițiilor de piață foarte dificile, potrivit companiei.

Compania a realizat tranzacţii de închiriere/renegociere pentru un total de 303.500 mp de spaţii comerciale, cu durată medie a contractului de închiriere de 3,9 ani. Din totalul acestor contracte, 74,3% au reprezentat renegocieri/prelungiri a contractelor de închiriere cu chiriașii existenți.

Lichidități și grad de îndatorare

La fel ca alți dezvoltatori, și Globalworth a preferat să păstreze o parte importantă de lichidități. Compania avea la sfârșitul lui 2020 aproape 528 milioane de euro în numerar, dar și o facilitate de credit revolving și neutilizată în valoare de 215 milioane euro. Gradul de îndatorare a fost sub limita de 40% pe care Globalworth a impus-0, de 37,8%.

Globalworth a emis anul trecut “obligaţiuni verzi” în valoare de 400 milioane de euro cu o maturitate de șase ani, pentru care a înregistrat o ofertă ce a depășit de peste două ori suma solicitată.

În ceea ce privește activitatea de finanțare pentru proiectele din România, Globalworth a extins în iunie 2020 soldul restant de 15 milioane de euro al împrumutului bancar pentru construcția clădirii sediului Unicredit până în mai 2025. În aprilie 2020, compania a mărit cu 20 de milioane de euro la 85 de milioane de euro valoarea creditului penru dezvoltarea clădirii Globalworth Tower, în aceleași condiții, iar bani au fost trași în iunie 2020. Totodată, o subsidiară în care Globalworth deține 50% a semnat un acord de refinanțare în valore de opt milioane de euro pentru proiectul Chitila Logistics Hub, din care șapte milioane de euro au fost accesate înainte de 21 decembrie 2020, iar restul de un milion de euro va fi atras pe parcursul acestui an.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...