1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 18 º

News

Google ar putea suspenda extensiile Ad Block odată cu modificările anunţate în Chrome

Google intenţionează să modifice modul în care extensiile se integrează cu browserul Chrome. Compania declară că schimbările sunt necesare şi motivate de dorinţa de a sparge extensiile malware, care subminează confidenţialitatea şi securitatea utilizatorilor. Măsura face parte din eforturile continue ale companiei de a face ca extensiile să fie mai sigure. Dar această măsură înseamnă că extensiile de blocare a reclamelor nu vor mai funcţiona, potrivit dezvoltatorilor.

27 ian, 2019 | | ECONOMICA.net

Ad Block-erele sunt de software-uri terţe care pot fi instalate ca extensii sau add-on-uri în browserul de web. Alte extensii modifică conținutul în numele utilizatorilor, uneori ca glumă, alteori pentru a face paginile mai lizibile sau pentru a adăuga funcții suplimentare. Aceste extensii plasează experiența de navigare pe web în mâinile cititorului, spre deosebire de cele ale editorului.

Dar modificările propuse browser-ului open source Chromium, pe care se bazează Chrome, ar suspenda multe extensii existente de blocare a reclamelor și alte instrumente pentru blocarea sau schimbarea conținutului online. Încă mai pot fi blocate reclamele dacă modificările propuse sunt încorporate în Chrome, însă dezvoltatorii ar trebui să își rescrie extensiile Chrome. Mulți dezvoltatori protestază împotriva propunerii, argumentând că modificările ar dăuna utilizatorilor.

Propunerea Google arată cât de dependente sunt aceste extensii de deciziile acestui gigant. Chrome este browserul cel mai popular din lume, folosit de 62% dintre toți utilizatorii de web, potrivit StatCounter-up, în creştere cu 56% faţă de anul trecut. Luna trecută, Microsoft a anunțat că va folosi Chromium ca fundație a browserului său Edge, oferind Google o acoperire mai mare.

Pe de altă parte, Google afirmă că propunerea este doar o propunere. "Aceste schimbări sunt în procesul de proiectare", a declarat un purtător de cuvânt al Google într-un comunicat. Compania "lucrează cu dezvoltatorii de extensii pentru a se asigura că extensiile lor continuă să funcționeze", a spus purtătorul de cuvânt.

Aparent, modificările sunt concepute pentru a îmbunătăți securitatea și performanța Chrome și Chromium. De exemplu, extensiile Chrome pot accesa acum istoricul de navigare.

Google propune tăierea accesului extensiilor la istoricul de navigare și oferă în schimb o interfață care poate genera instrucțiuni pentru ca browserul să blocheze sau să modifice anumite conținuturi, inclusiv reclamele. Partea proastă este că fiecare extensie ar fi limitată la 30.000 de reguli pe care le poate aplica, un număr considerabil mai mic faţă de prezent.

Compania de Ad Block, Ghostery, susţine că modificările propuse de Google ar putea împiedica extensiile să blocheze anumite tipuri de conținut care invadează confidențialitatea, cum ar fi trackerele web.

"Dacă Google va face acest lucru pentru a-și proteja afacerile din publicitate sau pur și simplu pentru a-și forța propriile reguli pentru oricine altcineva, nu ar fi nimic altceva decât un alt caz de utilizare abuzivă a poziției sale dominante pe piață", a afirmat Ghostery. "Dacă acest lucru este adevărat, vom lua în considerare depunerea unei plângeri antitrust".

Manifest V3 nu este încă finalizat și, chiar și odată implementat, va exista o perioadă în care extensiile pot continua. Cu toate acestea, în modul în care stau lucrurile, se pare că o gamă largă de extensii vor deveni considerabil mai puțin capabile, și ar putea chiar să nu mai funcționeze cu totul, în viitorul apropiat.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO