Google face încă un pas în spate în faţa presei germane. Cum au învins ziarele nemţeşti gigantul american

După o luptă înfierbântată cu industria germană de publishing, nemulţumită de modul în care motorul de căutare al Google indexează ştirile, compania americană a cedat. Google Germany nu va mai prezenta rezumatele şi pozele aferente ştirilor publicate de presa germană. În locul lor rămân doar titlurile, cu link către conţinutul original de pe site-urile publicaţiilor.
Economica.net - joi, 02 oct. 2014, 13:35
Google face încă un pas în spate în faţa presei germane. Cum au învins ziarele nemţeşti gigantul american

Decizia marchează o nouă victorie a publiciştilor germani. Anul trecut, Google a încetat indexarea automată a ştirilor din Germania, în urma acţiunilor în justiţie demarate de mai multe grupuri media – canale TV, presa scrisă, posturi de radio – aliniate în spatele Axel Springer, publisher-ul Bild, cel mai bine vândut ziar german.

Articolele publiciştilor germani care nu s-au sindicalizat alături de Axel Springer vor continua să apară în rezultatele motorului de căutare cu rezumate şi poze.

Industria germană de publishing a început de câţiva ani ofensiva împotriva Google, susţinând că modul în care ştirile sunt indexate în motorul de căutare reprezintă practic republicarea materialelor pe site-urile companiei americane. Presa germană a cerut plata unor compensaţii, de către Google, pentru veniturile din publicitate pierdute astfel de publicaţii.

Google speră că acest ultim compromis va conduce la încetarea definitivă a disputei.

În 2012, Google a lansat în Germania iniţiativa „Defend Your Net”, făcând apel la consumatorii germani să acţioneze pentru a preveni adoptarea unor modificări la legislaţia privind proprietatea intelectuală care ar fi obligat motoarele de căutare să înlăture rezumatele ştirilor din rezultatele căutărilor sau să plătească publicaţiile pentru conţinutul preluat. Compania americană a subliniat atunci că serviciul Google News nu reprezintă o platformă de distribuţie pentru publicitate, că publiciştii pot opta ca articolele lor să nu fie indexate, că publicaţiile pot opta ca articolele lor să nu fie indexate, şi că pentru unele site-uri germane de ştiri aproape jumătate din trafic provine din căutări pe Google.

În pofida acestei campanii şi lobby-ului intens, Google nu a reuşit să prevină adoptarea legislaţiei. Totuşi, proiectul de lege a fost modificat astfel încât permite motoarelor de căutare să indexeze automat ştiri, cu rezumat şi poze, însă nu specifică clar cantitatea de informaţie care poate fi preluată, lăsând loc de interpretare şi eventual litigii în această privinţă. În consecinţă, compania americană a decis anul trecut să nu mai indexeze automat ştirile, ci numai la solicitarea fiecărui publicist în parte.

Google News operează în peste 60 de ţări. Cu excepţia Germaniei, Google indexează automat ştirile, fiecare companie de publishing putând opta ca articolele proprii să nu fie listate în rezultatele căutărilor.

Surse: Engadget.com, Financial Times

Te-ar mai putea interesa și
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce Congresul a votat un......
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliţia din Republica Moldova a anunţat marţi că a confiscat echivalentul a peste un milion de euro de la aproximativ ...
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
O delegaţie oficială nord-coreeană condusă de un responsabil economic a plecat spre Iran, a anunţat agenţia de stat ...
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Congresul SUA a adoptat un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor ...