Google îl sărbătoreşte pe pictorul olandez Rembrandt van Rijn

Google sărbătoreşte, luni, 407 ani de la naşterea lui Rembrandt van Rijn, în acest sens noul logo al motorului de căutare prezentând un autoportret al pictorului olandez.
Economica.net - lun, 15 iul. 2013, 05:25
Google îl sărbătoreşte pe pictorul olandez Rembrandt van Rijn

Logo-ul Google este reprezentat sub forma unei picturi, în care portretul lui Rembrandt înlocuieşte cea de-a doua literă „G”. De asemenea, cuvântul „Google” este realizat ca o gravură, în fundal.

În versiunea românească a logoului Google apare o eroare, în loc de „407 ani” de la naşterea lui Rembrandt van Rijn fiind scris „470 de ani”.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606, Leiden – 4 octombrie 1669, Amsterdam) a fost un pictor și gravor olandez din secolul al XVII-lea, fiind considerat unul dintre cei mai mari artişti de gen din istorie, conform Wikipedia.

Rembrandt a trăit în epoca numită „vârsta de aur olandeză”, perioadă în care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri și peste 2.000 desene. Maestru al tehnicii de clar-obscur, Rembrandt a fost „singurul pictor care și-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenușa sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis” (după cum spunea istoricul de artă francez Élie Faure).

Rembrandt a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn și al Corneliei Willemsdochter van Zuitbroeck. Dintre toți frații săi, el este singurul care învață să scrie și să citească într-o școală latină. În 1620 se înscrie la Universitatea din Leiden, la care rămâne doar câteva luni. Tânărul Rembrandt își începe studiile de pictură în atelierul lui Jacob van Swanenburgh, iar timp de trei ani învață tehnica picturii. Pânzele lui – uneori copii ale lucrărilor altor maeștri – îi atestă talentul, ceea ce determină pe părinții săi să-l trimită în anul 1624 la Amsterdam, unde se perfecționează în atelierul lui Pieterzoon Lastman, care călătorise în Italia și era influențat de Michelangelo Merisi (Caravaggio). Deși studiază la el numai șase luni, Rembrandt preia de la Lastman stilul narativ și modul de reprezentare a stărilor sufletești la figurile înfățișate. Însă, înainte de orice, descoperă tehnica clarobscurului.

Rembrandt părăsește Amsterdamul pentru a-și deschide la Leiden un atelier propriu. I se alătură pictorul Jan Lievens, la rândul său elev al lui Lastman. În atelierul lor comun sunt atrași numeroși clienți, printre care și umanistul Constantijn Huygens.

Sub influența lui Huygens, care-i recunoscuse talentul, Rembrandt se hotărăște să se stabilească la Amsterdam, în 1633. Datorită renumelui său artistic, negustorul de artă Hendryck van Uylenburg îi propune să-și deschidă un atelier la el. Prin intermediul acestuia, Rembrandt obține o primă comandă importantă, „Lecția de anatomie a doctorului Tulp”.

În 1634 se căsătorește cu Saskia van Uylenburgh, verișoara negustorului de artă, iar, datorită acestui mariaj, Rembrandt pătrunde în cercurile marei burghezii din Amsterdam. Soții Rembrandt sunt extrem de afectați de moartea primilor trei copii ai lor. În 1641 se naște Titus, însă sănătatea Saskiei se deteriorează. Aceasta se îmbolnăvește de tuberculoză și moare la 14 iunie 1642. Între timp, Rembrandt, care tocmai termină tabloul intitulat „Rondul de noapte”, ajunge în culmea gloriei.

Rămas văduv, Rembrandt angajează o educatoare pentru fiul său, iar în 1646, acestă sarcină va fi luată de Hendrickje Stoffels, care îndeplinește un rol dublu, acela de educatoare și de iubită a artistului. Pictorul nu se recăsătoreşte însă, fiind acuzat de imoralitate. În ultimii ani ai vieţii sale, artistul trăieşte izolat de lume. Creditorii îl urmăresc, iar relațiile artistului cu clienţii săi se deteriorează. În 1656 Rembrandt este ruinat, iar colecția sa de artă este scoasă la licitație și vândută. Cu toate acestea, își continuă munca de creație. Hendrickje moare în 1663, iar Titus în 1668, cu un an înainte de decesul tatălui său.

Rembrandt se stinge din viață la 14 octombrie 1669, într-o casă mică din cartierul Rozengracht. Este îngropat în Westerkerk, într-un mormânt nemarcat.

Printre cele mai importante lucrări ale lui Rembrand se numără: „Lecția de anatomie a doctorului Tulp”, „Ospățul lui Baltazar”, „Rondul de noapte” etc. De asemenea, Rembrandt a pictat foarte multe autoportrete: în total sunt peste 50 de tablouri și mai multe desene și gravuri.

În ultimii ani, lucrări ale lui Rembrand au stabilit recorduri în cadrul licitaţiilor internaţionale de artă. Astfel, un portret de Rembrandt a fost adjudecat pentru 22 de milioane de euro, în decembrie 2009, la o licitaţie organizată la Londra de casa Christie’s, acesta constituind un nou record mondial de preţ pentru artist, după cum informa la momentul respectiv AFP. Recordul precedent pentru o lucrare de Rembrandt Harmenszoon van Rijn a fost stabilit de „Portretul unei femei de 60 de ani”, vândut pentru 19,8 milioane de lire sterline la o licitaţie organizată de casa Christie’s, la Londra, în decembrie 2000.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în UE începând din 2035
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în ...
Constructorul auto franco-italiano-german Stellantis dorește să fie menținut obiectivul Uniunii Europene de a interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel începând cu 2035, a......
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură cu ecologia este musai scump. Datoria noastră este să spulberăm această mitologie
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură ...
Partidul Ecologist Român (PER) și-a ales o nouă conducere și și-a stabilit strategia pentru alegerile din acest an. ...
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
În 2023, livrările globale de tablete au însumat 128,5 milioane de unități, o scădere de 20,5% față de 2022 și cel ...
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 miliarde de dolari
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 ...
Un judecător american a acceptat vineri acordul de recunoaștere a vinovăție prezentat de Binance, prin care cea mai mare ...