Google îl sărbătoreşte pe psihiatrul şi psihanalistul Hermann Rorschach

Google şi-a modificat, vineri, logoul pentru a-l sărbători pe Hermann Rorschach, la împlinirea a 129 de ani de la naşterea psihiatrului şi psihanalistului elveţian, celebru pentru inventarea testului Rorschach.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 06:29
Google îl sărbătoreşte pe psihiatrul şi psihanalistul Hermann Rorschach

Noul logo al Google este unul interactiv, utilizatorii fiind invitaţi să spună ce văd într-un test Rorschach şi să posteze răspunsurile lor pe platformele de socializare Google Plus, Facebook şi Twitter.

Logoul dedicat lui Hermann Rorschach este realizat sub forma unui desen alb-negru, suprinzându-l în partea din stânga a imaginii pe cunoscutul psihiatru şi psihanalist, aşezat pe un scaun şi având în faţa sa un carneţel de notiţe şi un creion.

În centrul noului logo se află o coală simplă de hârtie pe care se pot observa urmele lăsate de cerneală, după ce respectiva foaie a fost îndoită şi readusă la forma iniţială. În cazul logoului interactiv al Google, urmele lăsate de cerneală şi implicit formele rezultate pot fi schimbate la apăsarea unor săgeţi postate în dreapta şi în stânga imaginii.

Testul Rorschach, cunoscut şi sub denumirea de „psihodiagnostic”, reprezintă o interpretare liberă a unei imagini asimetrice, fiind folosit pentru alcătuirea profilului personalităţii pacientului. Testul a fost descris de psihiatrul şi psihanalistul Hermann Rorschach în 1921 şi se află la baza psihologiei proiective.

În mod concret, persoana supusă la acest test trebuie să interpreteze ce vede în urmele lăsate de o pată de cerneală pe o foaie de hârtie, după ce respectiva foaie a fost îndoită şi readusă la forma iniţială.

Potrivit independent.co.uk, Hermann Rorschach s-a născut pe 8 noiembrie 1884, la Zurich. Pe când era copil i se spunea „Klecks” (pată de cerneală, n.r.), datorită pasiunii sale pentru arta de a transforma urmele lăsate de petele de cerneală pe hârtie în imagini recognoscibile. Pasiunea lui din copilărie a fost cea care l-a ajutat mai târziu în dezvoltarea profesiei sale.

În timpul liceului, Rorschach i-a scris o scrisoare eminentului biolog german Ernst Haeckel cerându-i să îl ajute să decidă ce carieră să aleagă între artă şi ştiinţă. Haeckel i-a sugerat ştiinţa şi Rorschach a început să studieze ştiinţele medicale la Universitatea din Zurich.

După absolvire, a studiat cu psihiatrul Eugen Bleuler, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale semnificative la înțelegerea și explicarea bolilor mentale, respectiv la identificarea și denumirea schizofreniei. Cu Eugen Bleuler a studiat şi colaborat şi Carl Jung.

Hermann Rorschach a fost interesat de interesul stârnit în jurul mişcării psihanalitice – care era condusă de personalităţi precum Sigmund Freud -, care îi amintea de încântarea pe care o resimţeau colegii săi de clasă când găseau foile cu imagini rezultate din pete de cerneală.

Acest lucru l-a făcut pe Rorschach să se întrebe de ce unii oameni văd lucruri diferite în aceleaşi „opere de artă” rezultate din pete de cerneală. Astfel, el a început să arate aceste imagini copiilor şi să analizeze diferitele lor răspunsuri.

După mai mulţi ani de aplicare a acestor teste, pe vremea în care lucra ca director adjunct la spitalul psihiatric din Herisau, Hermann Rorschach a scris „Psychodiagnostik”, o carte în care a descris modul în care aceste teste pot fi folosite efectiv în psihanalizarea pacienţilor.

Rorschach a decedat pe 1 aprilie 1922, la vârsta de 37 de ani – la mai puţin un an după ce a scris această lucrare inovatoare -, ca urmare a unei peritonite apendiculare.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Te-ar mai putea interesa și
Grecii de la PPC, care au cumpărat Enel România, au planuri pentru 1.000 MW de stocare. Prima licitație, pentru o instalație într-o fostă mină
Grecii de la PPC, care au cumpărat Enel România, au planuri pentru 1.000 MW de stocare. Prima licitație, pentru o instalație ...
Compania energetică elenă PPC intenționează să lanseze, peste aproximativ un an, o licitație pentru construcția unei stații de acumulare prin pompare de 148 MW în locația minei de lignit......
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în UE începând din 2035
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în ...
Constructorul auto franco-italiano-german Stellantis dorește să fie menținut obiectivul Uniunii Europene de a interzice ...
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură cu ecologia este musai scump. Datoria noastră este să spulberăm această mitologie
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură ...
Partidul Ecologist Român (PER) și-a ales o nouă conducere și și-a stabilit strategia pentru alegerile din acest an. ...
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
În 2023, livrările globale de tablete au însumat 128,5 milioane de unități, o scădere de 20,5% față de 2022 și cel ...