1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

News

Google va permite utilizatorilor de Android din Europa să aleagă ce browser şi motor de căutare să folosească pe telefoane

Google a anunţat că va da posibilitatea utilizatorilor de Android din Europa să aleagă ce browser şi motor de căutare să folosească pe dispozitivele lor. Măsura vine ca urmare a procesului împotriva companiei pentru modul în care impunea software-ul în sistemul său de operare pentru mobile.

20 mar, 2019 | ECONOMICA.net

Anul trecut, compania Google a fost amendată de către autoritățile de reglementare din UE cu 5 miliarde de dolari pentru încălcarea legilor antitrust. Comisia Europeană a acuzat Google că a abuzat de poziția dominantă pe piața Android prin inserarea motorului de căutare și a aplicațiilor Chrome în sistemul de operare. De asemenea, Google a blocat producătorii de telefoane să creeze versiuni modificate de Android.

Răspunsul inițial al Google a fost să începeapă să percepeapă taxe producătorilor pentru licențele pentru Google Play și alte aplicații, oferind în același timp opțiunea de a include gratuit Chrome și aplicația de căutare Google în pachetul global. Acum, Kent Walker, Senior Vice President al afacerilor globale, afirmă într-un post pe blog, Google va merge un pas mai departe şi va oferi utilizatorilor de "dispozitive Android existente și noi din Europa" o alegere directă a serviciilor.

"Pe telefoanele Android, ați putut întotdeauna să instalați orice motor de căutare sau browser doriți, indiferent de ceea ce a venit preinstalat pe telefon când l-ați cumpărat", spune Walker. "De fapt, un utilizator tipic de telefon Android va instala de obicei în jur de 50 de aplicații suplimentare pe telefonul lor ... Acum vom face mai mult pentru a ne asigura că proprietarii de telefoane Android cunosc o gamă largă de browsere și motoare de căutare disponibile pentru descărcare pe telefoanele lor.“

Google nu a spus când se va întâmpla acest lucru dincolo de "în următoarele câteva luni", nici nu a spus care dintre produsele concurente vor fi evidențiate. 

Google a fost amendată şi miercuri de către Comisia Europeană cu 1,49 miliarde de euro (1,69 miliarde de dolari) pentru că a încălcat reglementările privind concurenţa în Uniunea Europeană prin practicile sale în domeniul reclamelor.

Executivul comunitar consideră că Google a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu site-urile internet ale terţilor, ceea ce i­a împiedicat pe rivalii Google să afişeze pe site-urile respective anunţuri publicitare proprii asociate cu rezultatele căutărilor.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO