Gorbaciov: Există posibilitatea creării unei noi Uniuni de state între graniţele fostei URSS

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov nu a exclus posibilitatea apariţiei unei noi Uniuni de state în interiorul graniţelor defunctei URSS, într-un interviu acordat marţi agenţiei de presă TASS cu ocazia împlinirii în aceste zile a 25 de ani de la destrămarea URSS.
Economica.net - mar, 13 dec. 2016, 08:39
Gorbaciov: Există posibilitatea creării unei noi Uniuni de state între graniţele fostei URSS

‘Uniunea Sovietică nu mai există, dar o Uniune ar putea exista. Eu cred că o nouă Uniune ar putea fi’, a reiterat Gorbaciov, adăugând optimist: ‘Între vechile graniţe şi cu aceeaşi compoziţie, în mod voluntar …’.

Referitor la semnarea documentelor privind lichidarea efectivă a Uniunii Sovietice – aşa-numitul ‘acord de la Belovejskaia Puşcia’ – Mihail Gorbaciov a explicat de ce nu i-a arestat atunci pe semnatarii acestuia – preşedinţii Rusiei, Boris Elţin, Belarus, Stanislav Şuşkevici şi Ucrainei, Leonid Kravciuk . Arestarea lor ar fi putut duce la declanşarea unui război civil, consideră fostul lider sovietic. ‘Cred că mirosea a război civil. Acest lucru era periculos. Am făcut altceva – le-am dat putere şi am plecat singur pentru a evita o baie de sânge’, a adăugat el în interviul pentru TASS, apărut pe pagina electronică a agenţiei.

Printre factorii care au precipitat prăbuşirea Uniunii Sovietice, Gorbaciov a menţionat puciul din august 1991 şi particularităţile de caracter ale primului preşedinte al Rusiei postcomuniste, Boris Elţin. Subliniind că a pledat până la capăt pentru menţinerea URSS, fostul lider sovietic susţine cu toate acestea că nu se derobează de responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat atunci.

Acordurile de la Belovejskaia Puşcia au fost semnate de liderii Rusiei, Belarus şi Ucrainei la 8 decembrie 1991, iar, la 25 decembrie acelaşi an, Mihail Gorbaciov şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al URSS.

În ceea ce-l priveşte pe actualul lider rus, Vladimir Putin, Gorbaciov l-a numit un ‘preşedinte demn’ şi o ‘personalitate puternică’ într-un interviu acordat recent AP, citat marţi de RIA Novosti pe pagina sa electronică, dar în care a ţinut să sublinieze că a criticat unele dintre deciziile acestuia.

În acelaşi interviu, fostul lider sovietic şi-a exprimat opinia şi despre preşedintele ales al SUA, Donald Trump: ‘Are puţină experienţă politică, dar poate că aceasta este bine’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...