Gorbaciov: Extinderea NATO spre Est a distrus structura securităţii în Europa

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov consideră că extinderea frontierelor NATO spre Est a destabilizat securitatea în Europa, într-un interviu acordat la sfârşitul săptămânii trecute publicaţiei Der Spiegel, citată de TASS.
Economica.net - lun, 12 ian. 2015, 06:45
Gorbaciov: Extinderea NATO spre Est a distrus structura securităţii în Europa

‘Extinderea blocului (nord-atlantic) spre Răsărit a distrus structura securităţii europene, stipulată în Actul final de la Helsinki din 1975. Aceasta este o întoarcere cu 180 de grade de la Charta de la Paris din 1990, care a pus capăt războiului rece ‘, a declarat primul şi ultimul preşedinte al URSS.

El constată o ‘pierdere catastrofală a încrederii’ în relaţiile dintre Rusia şi Occident. ‘În cazul în care, în actualele condiţii tensionate, cineva îşi va pierde cumpătul, nu vom supravieţui în anii următori’, a avertizat Gorbaciov.

Întrebat dacă un război de amploare ar putea izbucni din nou în Europa, fostul lider sovietic a răspuns:’Nici prin cap nu ar trebui să ne treacă aşa ceva. Un astfel de război s-ar transforma în mod inevitabil într-un conflict nuclear’, scrie Agerpres.

Fostul lider al URSS consideră inoportună excluderea Rusiei din G8. ‘A fost o greşeală excluderea Rusiei din G8. Aceasta aminteşte de o vendettă şi nu duce nicăieri. Sancţiunile nu pot fi un instrument dacă ne dorim să menţinem relaţii exemplare’, a afirmat Mihail Gorbaciov, amintind de nivelul de cooperare între Moscova şi Berlin din anii 1990 şi 2000.

‘După căderea zidului, Rusia şi Germania au făcut paşi importanţi pentru îmbunătăţirea relaţiilor. În niciun caz, acestea nu ar trebui distruse’, a pledat el, opinând că, în prezent, în Germania s-ar părea că a început un concurs – cine va acţiona mai dur faţă de Rusia.

‘Mulţi politicieni din Germania doresc să ia parte la o nouă divizare a Europei’, a spus Gorbaciov, continuând: ‘Germania a mai încercat o dată să-şi extindă sfera de influenţă în Est în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. De ce fel de lecţie mai are nevoie?’ .

Referitor la Crimeea, fostul lider sovietic a spus:’Noua Germanie vrea să intervină peste tot. Chiar dacă referendumul a avut unele lacune, nu ar trebui să existe nicio îndoială că oamenii de acolo şi-au exprimat clar şi fără ambiguităţi dorinţa de a fi parte a Rusiei’.

În finalul interviului, Mihail Gorbaciov invită ţările europene, în special Germania, să restabilească vechile relaţii cu Rusia, care s-au deteriorat din cauza rolului Moscovei în criza ucraineană. El critică din nou regimul lui Vladimir Putin pentru autoritarism şi corupţie, exprimându-şi speranţa în renaşterea ţării: ‘În ţară a apărut o nouă generaţie, care a crescut în condiţii total diferite de cele din perioada sovietică . Este imposibil să întorci timpul înapoi’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic
Guvernul a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic
Executivul a adoptat vineri, la propunerea Ministerului Energiei, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Programului de iarnă ...
Continental și-a redus previziunile privind marja de profit operațional
Continental și-a redus previziunile privind marja de profit operațional
Grupul german Continental și-a redus previziunile pentru marja de profit operațional din 2021 la 5,2% - 5,6%, din cauza ...
Eurostat: România se numără printre statele UE cu un nivel foarte ridicat al deficitului guvernamental
Eurostat: România se numără printre statele UE cu un nivel foarte ridicat al deficitului guvernamental
Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în trimestrul doi din 2021 la 6,9% din PIB în zona ...