Gorbaciov: Fără un parteneriat ruso-german nu poate exista securitate în Europa

Securitatea în Europa nu poate exista fără un parteneriat ruso-german, şi-a exprimat convingerea fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, în timpul simpozionului '25 de ani de la căderea Zidului Berlinului - noi crize, noi îndoieli, noi ziduri', început sâmbătă în capitala germană, informează agenţia de presă TASS.
Economica.net - sâm, 08 nov. 2014, 13:17
Gorbaciov: Fără un parteneriat ruso-german nu poate exista securitate în Europa

Participanţii la forum – politicieni, experţi, oameni de ştiinţă şi de cultură – discută actuala situaţie de pe plan global şi căile de depăşire a tensiunilor dintre Occident şi Rusia.

‘Părea că Europa va deveni un exemplu pentru alţii, prin crearea unui sistem solid de securitate reciprocă şi devenind lider în soluţionarea problemelor globale. Însă evenimentele s-au plasat pe alt făgaş, politica europeană şi mondială nu a rezistat testului reprezentat de noile condiţii globale de după războiul rece’, a spus Gorbaciov.

Potrivit ex-preşedintelui URSS, ‘evenimentele sângeroase din Europa şi din Orientul Mijlociu, pe fondul încetării, practic, a dialogului dintre puteri, stârnesc o mare îngrijorare’. ‘Lumea se află în pragul unui nou război rece, iar unii spun chiar că acesta a şi început’, a atenţionat Mihail Gorbaciov.

În această situaţie, Gorbaciov deplânge lipsa unui ‘rol şi acţiuni concrete din partea principalului organism internaţional: Consiliul de Securitate (al ONU)’. ‘Ce a făcut el pentru a opri schimbul de focuri, uciderea de oameni? Trebuia acţionat mai hotărât’, a declarat fostul preşedinte sovietic.

Cu toate acestea, Mihail Gorbaciov şi-a exprimat convingerea că până şi cele mai dificile probleme pot fi rezolvate pe cale politico-diplomatică. ‘Tendinţele negative pot fi oprite, importante sunt voinţa politică şi modul just de a stabili priorităţile’, a subliniat părintele ‘Perestroikăi’.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor cresc cu 10% de la 1 ianuarie 2023. Indemnizațiile lunare de conducere nu se modifică – proiect
Salariile bugetarilor cresc cu 10% de la 1 ianuarie 2023. Indemnizațiile lunare de conducere nu se modifică – proiect
Drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie 2023, faţă de nivelul din decembrie 2022, dar fără a depăşi grila, iar indemnizaţiile lunare......
Vodafone majorează tarifele pentru clienții de telefonie mobilă din România. Cât vei plăti în plus și ce explicații dă compania
Vodafone majorează tarifele pentru clienții de telefonie mobilă din România. Cât vei plăti în plus și ce explicații ...
Vodafone România, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicații de pe piața locală, își anunță clienții ...
Profi – 1000 de magazine gestionate de parteneri
Profi – 1000 de magazine gestionate de parteneri
În momentul de față, mai mult de 1000 de magazine din cele peste 1600 care compun rețeaua Profi sunt gestionate de antreprenori ...
Autostrada Sibiu – Făgăraș: Șase oferte pentru tronsonul 4, inclusiv de la constructori din Ucraina și Georgia UPDATE
Autostrada Sibiu – Făgăraș: Șase oferte pentru tronsonul 4, inclusiv de la constructori din Ucraina și Georgia ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat marți că au fost depuse șase oferte pentru proiectarea și execuția ...