Gordon Brown: Economia mondială se îndreaptă inevitabil către o nouă criză

Economia mondială se îndreaptă inevitabil către o nouă criză, din cauza slăbiciunii reglementărilor bancare internaţionale, afirmă fostul premier britanic Gordon Brown, într-un aticol public în New York Times.
Economica.net - joi, 19 dec. 2013, 18:37
Gordon Brown: Economia mondială se îndreaptă inevitabil către o nouă criză

Liderii mondiali au fost în defensivă de la prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers în 2008 şi „au făcut din coordonarea globală o farsă”, a afirmat Brown, ministrul Finanţelor timp de 10 ani şi premier în perioada 2007-2010.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce liderii Uniunii Europene discută detaliile uniunii bancare, iar congresmenii americani continuă reforma destinată sectorului financiar, în încercarea de a curăţa sectorul bancar şi a reface încrederea în acesta.

În timpul mandatului său de ministru al Finanţelor, Brown a promis că nu este cale de întoarcere la ciclul de creştere şi scădere economică, dar Marea Britanie a intrat în recesiune.

El a coordonat şi politica dezastruoasă de vânzare a majorităţii rezervelor de aur ale ţării, la preţuri de 256-296 dolari uncia. Între timp cotaţia aurului a urcat la 1.205 dolari uncia.

Brown a arătat că politicienii nu au reuşit să creeze reglementări bancare internaţionale şi au recurs în schimb la acţiuni unilaterale, în interes naţional.

În Statele Unite a fost adoptată o nouă lege destinată sectorului financiar, cunoscută sub numele Dodd-Frank, dar în Europa legislaţia a rămas permisivă, a notat Brown.

„Pe scurt, s-a întâmplat exact ce liderii ar fi vrut să evite, o libertate financiară la nivel mondial, permisă de acţiunile ad hoc, unilaterale. Expedientele politice, incapacitatea gândirii globale şi lipsa curajului de a urmări interesele legitime ne împing în mod inexorabil către o nouă criză”, a spus fostul premier.

Brown a dat un avertisment clar şi în privinţa impactului major pe care l-ar avea o criză în China asupra economiei Asiei.

El a menţionat şi faptul că creditele totale au crescut în China de peste două ori, de la 9.000 de miliarde de dolari în 2008 la 23.000 de miliarde de dolari, iar dependenţa de finanţarea pe termen scurt de pe pieţele de capital aminteşte de situaţia anterioară prăbuşirii băncii americane Lehman Brothers.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...