Gothaer Asigurări: Reintrarea pe RCA, amânată din cauza pierderilor înregistrate de piaţă

Gothaer Asigurări va amâna reintrea pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) din cauza pierderilor provocate pieţei de aceste poliţe, ale căror tarife sunt prea joase în raport cu riscurile acoperite, a declarat directorul financiar al Gothaer Insurance Group, Jurgen Meisch.
Economica.net - mie, 25 sept. 2013, 08:55
Gothaer Asigurări: Reintrarea pe RCA, amânată din cauza pierderilor înregistrate de piaţă

„Segmentul RCA generează pierderi pe piaţa românească, n-ai nicio şansă să faci profit din cauza tarifelor prea joase în raport cu riscurile asumate. Spre exemplu, grupul austriac VIG, prezent pe piaţa din România, are pierderi enorme în urma acestei activităţi. Noi am văzut greşelile altora pe segmentul RCA atât pe piaţa românească, cât şi în Polonia, şi nu vrem să le repetăm. Aşteptăm vremuri mai bune pentru a reintra pe acest segment de piaţă”, a declarat Meisch la o întâlnire cu jurnalişti din România şi Polonia, la sediul central din Koln al Gothaer Insurance Group (Germania).

Societatea a practicat RCA în perioada când se numea Clal Asigurări. În februarie 2010, compania a fost redenumită Platinum Asigurări, iar în toamna anului trecut a devenit subsidiară Gothaer, după intrarea în acţionariat a grupului german cu o cotă de 67% din capital.

Segmentul RCA reprezintă unul dintre cele mai importante surse de venit pentru asigurătorii români.

Îîn 2012, primele subscrise pe segmentul RCA au atins 2,13 miliarde de lei, cu 8,34% mai mult faţă de 2011. Raportat la totalul subscrierilor, în sumă de 8,3 miliarde de lei, segmentul RCA reprezintă aproape 26% din piaţa de profil.

Pe de altă parte, valoarea despăgubirilor plătite a crescut cu 11% în 2012, la 1,79 miliarde de lei.

Potrivit datelor autorităţii de reglementare, rata daunei combinată pentru RCA, calculată ca raport dintre daunele brute apărute, cheltuieli de achiziţie şi administrare şi primele brute câştigate, a fost de 124,7% în anul 2012, de la 144,04% în urmă cu un an.

Cu alte cuvinte, la nivelul industriei, asigurătorii au plătit 124,7 lei pentru fiecare 100 lei prime subscrise din poliţe RCA.

Anul trecut, cei mai importanţi jucători pe segmentul RCA au fost Astra – 412,5 milioane de lei, Euroins – 390,5 milioane de lei şi Asirom – 227,7 milioane de lei.

Alături de cele trei companii, poliţe RCA mai emite ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac, Generali România, Asirom, Omniasig VIG, Carpatica Asig, Groupama, UNIQA Asigurări şi City Insurance.

Meisch a afirmat că grupul german va continua să investească în subsidiara din România pentru poziţiona societatea printre primii zece jucători care practică asigurări generale şi a atinge un volum de prime subscrise de 60 milioane de euro până în 2017, de la 8,4 milioane de euro în 2012.

Prezentă la întâlnire, directorul general al Gothaer Asigurări, Anca Băbăneaţă, a arătat că avansul subscrierilor va fi susţinut de asigurările auto facultative CASCO, care vor reprezenta circa 30% din veniturile companiei, alături de poli]ele agricole, pentru bunuri şi clădiri, precum şi de răspunderi civile şi garanţii.

„Mizăm şi pe subscrierile din asigurări destinate industriei de energie regenerabilă, unde grupul german este lider de piaţă atât în Germania, cât şi în alte ţări europene. De asemenea, vom investi şi în pregătirea şi perfecţionarea personalului, care va ajunge la 250 de salariaţi, de la 190 în prezent. Fără oameni bine pregătiţi nu putem să creştem şi să ne menţinem portofoliul de clienţi”, a spus Băbăneaţă.

Ea a spus că investiţiile Gothaer în subsidiara din România s-au ridicat la 2,5 milioane de euro în 2012, sumă care a fost suplimentată cu 10 milioane de euro în acest an.

„Investiţiile vor continua şi în 2014. Vrem ca Gothaer Asigurări să intre pe profit peste 3-4 ani”, a spus şeful asigurătorului român.

Gothaer Finanzholding (Germania) a finalizat în toamna anului trecut preluarea a 67% din capitalul social al Platinum Asigurări. Restul acţiunilor asigurătorului sunt deţinute în mod egal de Constantin Toma, fost director general al Omniasig şi preşedinte CA, şi Efraim Naimerm, membru CA.

În prezent, în urma majorărilor de capital, Gothaer Finanzholding a ajuns la 84,6% din capitalul Gothaer Asigurări.

Înfiinţat în 1820, grupul Gothaer are peste 3,5 milioane de clienţi şi a raportat prime de 4,17 miliarde de euro la nivelul anului 2012, conform datelor preliminare.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la vot sâmbătă, "nu va putea să schimbe nimic" în ceea ce priveşte......
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...