Grapini: Impozitul forfetar nu este o supraimpozitare

Impozitul forfetar nu reprezintă o supraimpozitare şi sunt cereri şi din partea firmelor cu alte activităţi, precum cabinete stomatologice sau de avocatură, să li se aplice acest sistem, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini.
Economica.net - joi, 03 oct. 2013, 07:31
Grapini: Impozitul forfetar nu este o supraimpozitare

„Nu este un impozit în plus (impozitul forfetar – n.r.), nu vor mai plăti impozitul de 16% pe profit sau 3% pe cifra de afaceri, vor avea profitul pe care pot să-l reinvestească, vor lua dividendele, care merg în sistemul de impozitare normal, ca la toată lumea. (…) Cei care au înţeles ce înseamnă tot presează să se aplice. Am solicitări chiar şi de la alte coduri CAEN să introducem acest impozit, de la cabinetele stomatologice sau cele de avocatură”, a afirmat joi Grapini.

Ea a arătat că dacă o firmă vizată de impozitul forfetar are şi alte activităţi în afară de codurile CAEN incluse în proiectul de lege, care sunt evidenţiate separat în contabilitate, pentru acelea se va plăti impozitul de 3% pe cifra de afaceri.

Impozitul forfetar se va plăti trimestrial, astfel că o pensiune care are de plătit spre exemplu 5.000 de lei pe an, va împărţi această sumă la patru, plătind eşalonat pe fiecare trimestru.

„Ca exemplu, un hotel de trei stele balnear în rural plăteşte 58 de lei pe cameră pe an. Un hotel de trei stele în Bucureşti, în zona A, plăteşte în jur de 70 de euro pe cameră pe an”, a spus Grapini.

Ministrul a precizat că foarte mulţi afacerişti s-au plâns de concurenţa neloială în domeniile în care activează, acesta fiind motivul principal de la care a pornit proiectul de lege.

„Situaţia statistică arată îngrozitor la locurile de cazare, la cât s-a încasat în 2011, circa 29 milioane de lei pe toate locurile de cazare din România, mai puţin decât la service-urile de reparaţii, ceea ce este imposibil. La spălătorii auto, din circa 8.400 de unităţi la nivel naţional, 6.500 n-au plătit impozit deloc, iar 187 de unităţi au plătit până la 100 de lei pe an”, a precizat Grapini.

Proiectul de lege privind impozitul forfetar a fost aprobat miercuri în şedinţa de Guvern şi va fi transmis joi către Parlament. În acest sistem de impozitare intră opt coduri CAEN: hoteluri, restaurante, pensiuni, baruri, cafenele, service auto, vulcanizare şi spălătorii auto.

Grapini a menţionat că a trimis joi dimineaţă o scrisoare către toate comisiile din Parlament, anunţându-le că doreşte să meargă să le explice că forfetarul nu reprezintă o supraimpozitare şi că firmele vor plăti mai puţin prin această taxare.

Conform proiectului, prevăzut să fie aplicat începând cu anul viitor, barurile şi cafenelele amplasate central în Capitală sau în primele şapte mari oraşe vor plăti anual, în funcţie de suprafaţă, între 1.500 şi 3.400 euro, în timp ce în localurile din oraşe care nu sunt municipii vor achita între 310 euro şi 2.000 euro.

De asemenea, proprietarii hotelurilor de 4 şi 5 stele din Capitală vor plăti un impozit forfetar pe loc de cazare între 468 şi 891 de lei, un hotel de trei stele din Cluj va achita între 205 şi 244 lei, iar o unitate de 1-2 stele din Buşteni circa 120 lei, taxa pentru pensiune fiind cu 20% mai mică faţă de hotel.

Proprietarul unui restaurant cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi din centrul Capitalei va plăti de la începutul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), în timp ce pentru o shaormerie de peste 50 metri pătraţi se vor achita cel puţin 12.474 lei (2.835 euro).

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...