Grecia: 130.000 de firme s-au închis în perioada 1997-2013

În cei şase ani de recesiune din Grecia s-au închis 130.000 de întreprinderi comerciale, în timp ce numărul firmelor nou înfiinţate s-a ridicat la 45.000, arată datele publicate de Confederaţia naţională elenă de comerţ (ESEE), transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - joi, 03 iul. 2014, 06:47
Grecia: 130.000 de firme s-au închis în perioada 1997-2013

De asemenea, se estimează că 575.000 de întreprinderi mici şi mijlocii şi-au încetat activitatea şi doar 265.000 de noi IMM-uri au început să opereze în Grecia.

Ca rezultat, 230.000 de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă, numărul total al celor care lucrează în comerţ ajungând la cel mai redus nivel din 1999.

Aceste date au fost prezentate de Confederaţia naţională elenă de comerţ la întâlnirea cu noul ministrul elen al Dezvoltării, Nikos Dendias. Acesta a afirmat: ‘trebuie să încercăm orice variantă pentru salvarea companiilor care încă mai pot fi salvate. Astfel, putem preveni creşterea şomajului şi putem reduce numărul celor care nu au un loc de muncă, în beneficiul noii generaţii’.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody’s a îmbunătăţit perspectiva de creştere a economiei Greciei în acest an, de la zero la 0,4%, şi a apreciat că obţinerea unui excedent bugetar primar de 711 milioane de euro în perioada ianuarie-mai 2014, faţă de ţinta de 208 milioane de euro reprezintă un element pozitiv pentru ratingul ţării.

În raportul de politică monetară publicat în iunie de Banca Centrală a Greciei (BoG) se arată că economia ţării va reveni pe creştere în 2014, dar implementarea reformelor trebuie să continue pentru ca ţara să capitalizeze progresele înregistrate până acum.

PIB-ul Greciei va creşte anul acesta cu aproximativ 0,5%, după recesiunea severă din 1997-2013, a prognozat BoG. Estimarea este în linie cu cea a Guvernului de la Atena şi a reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, care se aşteaptă la un avans de 0,6% în 2014. BoG consideră că expansiunea economiei ar putea fi chiar mai ridicată dacă încrederea în perspectivele ţării continuă.

În 10 aprilie, Grecia a revenit cu succes pe pieţele financiare internţionale, după o pauză de patru ani, strângând trei miliarde de euro de pe urma unei emisiuni de obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani, cu un cupon de 4,75%. Această emisiune, prima de la debutul programului de asistenţă cu UE/FMI în anul 2010, a atras comenzi de peste 20 de miliarde de euro din partea a peste 550 de investitori.

În 2013, Grecia a înregistrat excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, de 1,5 miliarde de euro sau 0,8% din PIB, primul din 2002, au anunţat Comisia Europeană şi Guvernul de la Atena.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...