Grecia a ajuns la un acord cu FMI şi UE cu privire la reducerile de pensii şi reforma pieţei muncii – surse

Grecia a ajuns la un acord cu creditorii săi internaţionali cu privire la o serie de reforme importante pe piaţa muncii, reduceri de cheltuieli şi energie, ceea ce aduce Atena cu un pas mai aproape de o înţelegere cu UE/FMI înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro programată pentru data de 7 aprilie, au declarat miercuri pentru Reuters surse din apropierea discuţiilor.
Economica.net - mie, 29 mart. 2017, 11:02
Grecia a ajuns la un acord cu FMI şi UE cu privire la reducerile de pensii şi reforma pieţei muncii - surse

Negocierile dintre autorităţile de la Atena, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care nu s-a alăturat încă ultimului program de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii din zona euro, durează de mai multe luni, alimentând îngrijorările referitoare la o nouă criză în Europa. Pentru a finaliza cea de-a doua revizuire a acordului de asistenţă convenit anul trecut, creditorii reclamă noi măsuri de austeritate pentru 2019 şi 2020. Discuţiile dintre Grecia şi creditorii internaţionali s-au concentrat pe tăierile de pensii şi reforme în domeniile energiei şi pieţei muncii.

Doi oficiali din apropierea negocierilor au declarat pentru Reuters că Grecia va reduce cheltuielile cu pensiile cu un procent din PIB până în 2019. De asemenea, a fost convenită o reducere până la 6.000 de euro pe an a pragului de la care veniturile mici sunt scutite de taxe, ceea ce ar salva un procent din PIB.

‘Cred că vom avea un acord la nivel de staff până la reuniunea Eurogrupului din 7 aprilie’ a declarat un oficial.

În cee ce priveşte reformele de pe piaţa muncii, Grecia nu va mai fi forţată să liberalizarea concedierilor în masă, aşa cum solicita iniţial FMI, au precizat sursele. În plus, negocierea colectivă, care a fost slăbită în conformitate cu reformele cerute în schimbul acordului de asistenţă din 2012, ar urma să fie restabilită după ce actualul acord de asistenţă expiră în 2018.

De asemenea, a fost convenită reducerea mărimii companiei energetice de stat Public Power Corp prin vânzarea diviziei de lignit, a declarat un alt oficial.

Aceste progrese ar urma să permită revenirea şefilor de misiuni UE şi FMI la Atena în cursul zilelor următoare, pentru a pune la punct ultimele detalii cu miniştrii greci ai Muncii şi Finanţelor, înaintea reuniunii Eurogrupului. În prezent discuţiile se poartă prin teleconferinţe.

Ministrul grec de Finanţe, Euclid Tsakalotos, a declarat recent că finalizarea revizuirii acordului de asistenţă va deschide calea pentru demararea discuţiilor cu privire la restructurarea datoriei Greciei, ceea ce va permite ţării să revină pe pieţele de obligaţiuni în 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Raed Arafat a cerut verificări în spitale, dacă sunt pregătite pentru o pană de curent
Şeful Departamentuui pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat că românii trebuie să fie pregătiţi de o pană de curent majoră, mai ales că urmează să se instaleze iarna,......
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile cu cercetarea au fost în 2021 de sub 0,5% din PIB în 2021 – INS
Cheltuielile totale efectuate, în anul 2021, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 5,616 miliarde lei, ...
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România va participa la reconstrucția Ucrainei prin proiecte europene, dar și naționale – ambasador
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună ...
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Romsilva a vândut 1,63 mil. mc lemn de foc pentru populație în primele zece luni, cu 26% mai mult
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi ...