Grecia a depus o cerere oficială pentru un împrumut de la ESM. Planul este pentru trei ani

Grecia a depus o cerere oficială pentru un acord de împrumut cu Mecanismul European de Stabilitate (ESM), a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Fondului de salvare al zonei euro, transmite Reuters. 'The Wall Street Journal', care a consultat, de asemenea, cererea Greciei, susţine că autorităţile de la Atena au solicitat de la ESM un nou program pe trei ani, nu pe doi ani, cum s-a anunţat anterior.
Economica.net - mie, 08 iul. 2015, 10:06
Grecia a depus o cerere oficială pentru un împrumut de la ESM. Planul este pentru trei ani

Săptămâna trecută, Guvernul grec a anunţat că a trimis creditorilor o propunere pentru un nou acord de finanţare pe doi ani convenit cu Mecanismul European de Stabilitate.

‘ ESM a primit cererea Greciei’, a declarat purtătorul de cuvânt al Fondului de salvare al zonei euro.

La rândul său, Michel Reijns, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a spus că grupul de lucru pentru Eurogrup va revizui miercuri cererea autorităţilor de la Atena, precizând însă că astăzi nu va avea loc o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

O sursă din zona euro care a consultat documentul a dezvăluit pentru Reuters că în cererea Greciei nu este precizat şi volumul finanţării pe care autorităţile elene doresc să-l obţină de la ESM. Sursa a precizat că este prematur de estimat care este suma pe care Atena va trebui să o împrumute de la partenerii din zona euro, în condiţiile în care aceasta depinde de evaluările cu privire la perspectivele economice şi finanţele publice ale Greciei ce vor fi efectuate de creditori.

‘The Wall Street Journal’, care a consultat, de asemenea, cererea Greciei, susţine că autorităţile de la Atena au solicitat de la ESM un nou program pe trei ani, nu pe doi ani, cum s-a anunţat anterior. Şi mai important pentru creditorii Greciei, în solicitarea către ESM, Guvernul de la Atena promite că în perioada următoare va începe să implementeze o parte din reformele solicitate de creditorii internaţionali, inclusiv în ceea ce priveşte taxele şi pensiile, fără a oferi însă alte detalii, susţine WSJ.

Dotat cu 700 de miliarde de euro, Mecanismul European de Stabilitate urmează să înlocuiască în timp Fondul european de stabilitate fianciară (EFSF), care în perioada de vârf a crizei datoriilor suverane a emis obligaţiuni pentru a veni în sprijinul statelor membre ale zonei euro care aveau probleme.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii pentru protecţia consumatorilor, reuniţi în "Caravana Consumatorilor", au controlat peste 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile şi au aplicat amenzi......
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, ...
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...