Grecia a predat Italiei preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Premierul grec Antonis Samaras a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, cu ocazia prezentării bilanţului preşedinţiei elene a Consiliului UE, că în prima jumătate a acestui an au fost adoptate 67 de acte legislative la nivel european şi s-a reuşit avansarea altor 15 iniţiative legislative.
Economica.net - mie, 02 iul. 2014, 11:32
Grecia a predat Italiei preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Samaras a arătat că bilanţul preşedinţiei greceşti a Consiliului UE este unul foarte bun, dat fiind faptul că acest mandat a fost în realitate de 4 luni, nu de 6 luni, datorită alegerilor europarlamentare din 22-25 mai, ocazie cu care din bugetul minim alocat s-a cheltuit doar puţin peste 40%.

Dintre realizările preşedinţiei greceşti a Consiliului UE, şeful guvernului de la Atena a menţionat abordarea deficienţelor arhitecturale ale zonei euro, aşa cum au fost diferenţiate de criză, şi accentuarea mecanismelor uniunii monetare, fapt pe care îl consideră ‘un pas major în uniunea monetară, care e mai bine echipată pentru a face faţă unei eventuale crize viitoare’.

Samaras a mai amintit pachetul legislativ care va asigura o finanţare a politicilor Uniunii Europene, iniţiativele pentru combaterea evaziunii fiscale şi sporirea capitalului fondului european de investiţii, ceea ce va aduce mai multe lichidităţi către IMM-uri.

În plus, a spus premierul grec, s-a creat o perspectivă mai bună pentru asigurarea de noi locuri de muncă şi au fost consolidate politicile de gestionare a frontierelor şi a migraţiei.

Premierul Greciei a mai amintit ca alte rezultate notabile revizuirea listei cu ţările ai căror cetăţeni au nevoie de viză de intrare în UE, adoptarea directivei privind intrarea şi şederea cetăţenilor altor ţări în UE şi redefinirea şi relansarea politicilor UE în domeniul maritim, care cuprind noua strategie de securitate în domeniul maritim.

Samaras a subliniat că Grecia a preluat preşedinţia Consiliului UE atunci ”când se afla în faţa unor provocări serioase, când unii spuneau că ea va ieşi din zona euro sau că statul se va prăbuşi”, dar Atena a reuşit să demonstreze că prin colaborare pot fi depăşite astfel de momente.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...